Hrvatski radio

Radio Osijek

Mladi Osječani Stjepan Horvat i Bojan Marušić nastavili tradiciju koju je ostavio Duško Rudež - "Čovjek tuljan"

31.12.2021.

14:08

Autor: HRT Radio Osijek / KI

Zimsko kupanje

Zimsko kupanje

Foto: Radio Osijek/KI / HRT

Dvojica mladih Osječana, Stjepan Horvat i Bojan Marušić, nastavili su tradiciju skoka u Dravu na Silvestrovo u podne koju je ostavio Duško Rudež - Čovjek tuljan. Kako su istaknuli, učinili su to u spomen na osječku legendu, a činit će to i u budućnosti.

Točno u podne, više od 30 godina, Osječani se okupljaju na obali Drave u Zimskoj luci. Razlog je zimsko kupanje u hladnoj Dravi, tradicija koju je započeo Duško Rudež poznat po nadimku "Čovjek tuljan". Nakon njegove smrti tradiciju sz nastavili mladi kupači, i to kako je istaknuo Stjepan Horvat, upravo u spomen na Čovjeka tuljana: "Došli smo skočiti u čast pokojnome Dušku. On je otišao, ali nešto nam je lijepo ostavio i mislim da to vrijedi nastaviti tu tradiciju. Pozivamo sve Osječanke i Osječane neka dođu nagodinu da napravimo do toga nešto još veće", rekao je Stjepan Horvat i dodao kako mu je ovo 6. zimsko kupanje na Silvestrovo, a nekoliko je puta zaplivao i s pokojnim Duškom Rudežom.

Iako je temperatura zraka u Osijeku 10-ak stupnjeva, Drava je ledena, samo 3 Celzija, rekao je Bojan Marušić: "Teško je to opisivo. Hladno je jako, ne može svatko. Definitivno pripreme trebaju psihičke fizičke tako da nije jednostavno. Ja sam do sada skakao dva puta, ovo je treći put i na to se teško pripremiti. Mogu samo reći kako je teže kupati se kada je vani toplo, a voda ledena. Veći je šok za organizam. Bilo je lakše okupati se kada je vani bilo minus 5, tada se organizam pripremi već dok je vani."

Zimske kupače je pozdravio zamjenik gradonačelnik Osijeka Dragan Vulin: "Ovo je nešto po čemu je grad Osijek prepoznat i svi prenose ovaj skok u hladnu Dravu na Silvestrovo. Ove godine nažalost bez našega Duška Rudeža, Čovjeka tuljana. Ovaj skok zaista je njemu u čast, ostavio je lijepu tradiciju i vjerujem da će uz ovu dvojicu hrabrih mladića, koji su danas skočili u hladnu Dravu, nagodinu ih biti još više", rekao je Vulin i podsjetio na brojne druge humanitarne akcije koje je u svom životu organizirao Duško Rudež, čovjek velika srca.

Stjepan Horvat, Bojan Marušić i Dragan Vulin

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.