Hrvatski radio

Radio Osijek

Mladi poljoprivrednik Antonio Kerovec

11.06.2021.

15:45

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/M.Milas

Foto: HRT/M.Milas

Foto: - / -

Antonio Kerovec ima 26 godina, a uspješnu je nogometnu inozemnu karijeru zamijenio uspješnom poljoprivrednom i to u svojim rodnim Kućancima Đakovačkim. Unaprijedio je i proširio sve ono što je desetljećima radio prvo njegov djed, a kasnije roditelji.

Iako nogomet i poljoprivreda nemaju ništa zajedničko ovaj je mladi Slavonac odlučio vratiti se svojim korjenima. "Jednostavno, ja sam dijete sa sela, od malih sam se nogu bavio poljoprivredom s pokojnim djedom, a nakon toga sam pomagao roditeljima. Imao sam neku nogometnu karijeru u inozemstvu, sve je to bilo lijepo i atraktivno, no na kraju sam shvatio što je život i kako treba postupiti. Odlučio sam se vratiti na svoje gospodarstvo koje sam u posljednjih šest godina značajno unaprijedio. Podignuli smo mnoge objekte - silose kapaciteta 150 tona, farmu junadi i ovaca,  modernizirali smo strojni park. Treba samo raditi i to je to. Istina, imam samo 26 godina, no smatram se poduzetnom i zrelom osobom - radim i financiram mnoge projekte. Imamo 150 - 200 komada tovne junadi, oko 160 ovaca i obrađujemo 150 hektara zemlje. Veliki je to posao koji traje od ujutro do navečer i tako svaki dan. Ako se netko želi baviti poljoprivredom, a kreće od nule - jako je teško. Znam po sebi - iako sam imao jako dobar temelj koji je stvorio moj djed morao sam se namučiti kako bi ovo imanje izgledalo ovako kako danas izgleda. Velika su mi pomoć bili europski fondovi i državne subvencije. Samo u farmu i mehanizaciju uložio sam preko tri milijuna kuna. Ima vrlo teških dana, jer smo jako zaposleni - žetva je pred vratima, kultiviramo, skupljamo sijeno, kosimo, atu je i ishrana stoke. Jednom riječju - nema odmora! Svu junad i janjce uspijevamo prodati, tržište smo osigurali. Svakom sam mladom poljoprivredniku spreman dati savjet, opisati svoja iskustva, usmjeriti ga da ne luta", rekao je Antonio Kerovec koji krupnim koracima grabi prema naprijed.  

Antonio Kerovec

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.