Hrvatski radio

Radio Osijek

Mladi SDP-a: Mjere zapošljavanja- jednosmjerna karta za inozemstvo

07.07.2016.

12:53

Autor: Monika Kralj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nove Vladine mjere za zapošljavanje mladih jednosmjerna su karta za inozemstvo- poručili su s konferencije za novinare mladi osječko-baranjski SDP-ovci Dražen Kušić i Filip Sekulić i saborski zastupnik Domagoj Hajduković .

U lipnju je HZZ zaustavio mjere aktivne politike zapošljavanja mladih i želimo upozoriti da je to loše i da će time mladi još teže dolaziti do radnog mjesta. Više od 60% korisnika ovih mjera se zaposlilo u roku od 12 mjeseci nakon izlaska iz mjere. Ta je mjera pružila priliku mladima da se osamostale, iako je naknada mala, mnogi naši prijatelji su stekli iskustvo i dobili posao nakon izlaska iz mjere- rekao je Filip Sekulić, potpredsjednik Foruma mladih SDP-a Osijeka.

Ova Vlada je donošenjem proračuna srezala novce za zapošljavanje mladih pod izlikom da će sredstva povući iz EU. U lipnju su mjere obustavljene i novaca u proračunu više nema i mnogi mladi su ostali bez prilike da steknu radno iskustvo. Vladu nije briga za mlade i ovime je otvoren put da što više mladih kupi kartu u jednom smjeru za neku od zapadnih zemalja. Želimo sigurno i stabilno radno mjesto u Hrvatskoj- dodao je Dražen Kušić, predsjednik Županijske organizacije Foruma mladih SDP-a Osječko-baranjske županije.  

Prema podacima iz 2015., zaposleno je 80.000 mladih od čega je preko 40.000 nakon stručnog osposobljavanja zaposleno na neodređeno vrijeme. Ove godine ta brojka će zasigurno biti manja zbog nemara i neznanja političkog eksperimenta koji je Hrvatsku u posljednjih 6 mjeseci doveo u potpunu blokadu. Puna su im usta mladih i njihove budućnosti, a uspješno su ugušili mjeru koja dokazno funkcionira na tržištu rada. Hrvatskoj treba siguran smjer i stabilno gospodarstvo koje će kao i 2015. stvarati prilike za mlade ljude. Hrvatska mora bolje od političkog kaosa koji su prouzročili HDZ i MOST koji u ovih 6 mjeseci nisu prstom mrdnuli oko ovih mjera. Uskoro svi zajedno biramo smjer ovog autobusa iza mene. Biramo hoće li krenuti u sigurnom smjeru gospodarskog rasta, reda, rada i stabilnosti ili u smjeru političkog eksperimenta, kaosa, nerada i neznanja- zaključio je Domagoj Hajduković, saborski zastupnik i predsjednik Osječko-baranjskog SDP-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.