Hrvatski radio

Radio Osijek

Mladima prioritet mentalno zdravlje

26.09.2022.

14:26

Autor: HRT Radio Osijek

Završna konferencija projekta "Mladi za grad"

Završna konferencija projekta "Mladi za grad"

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Kako poboljšati kvalitetu života mladih u Osijeku? Pitanje je ovo s kojom se suočavaju već generacije Osječana, a ono je bilo i u središtu projekta Mladi za grad kojeg je u proteklom razdoblju provodio PRONI Centar za socijalno podučavanje u suradnji sa Gradom Osijekom. 

Tijekom trajanja projekta održano je sedam strukturiranih rasprava na kojima su mladi iznosili vlastite prijedloge i ideje na temelju kojih bi sada trebao biti izrađen Program za mlade grada Osijeka. Danas je održana i završna konferencija na kojoj je sudjelovalo 40-ak mladih koji su dali svoje viđenje kako poboljšati kvalitetu života mladih u Osijeku. Svakako bi htjela da se radi na mentalnom zdravlju mladih, da se to poboljša. Zatim da se pronađe prostor za mlade u kojem će se moći zbližavati i družiti te svakako da bude dostupno više educiranja kroz neformalno obrazovanje, rekla je učenica Prve gimnazije Lejla Jerak, a mogli su se čuti i prijedlozi za povećanje sportskih sadržaja. Moja škola već dugi niz godina organizira nogometni turnir koji je iznimno popularan te stoga mislim da bi bila odlična stvar organizirati više takvih događaja, pogotovo između škola, poručio je Roko Stapić iz Treće gimnazije dodavši kako bi trebalo poraditi i na marketingu sadržaja za mlade na društvenim mrežama. 

Završna konferencija projekta "Mladi za grad"

Završna konferencija projekta "Mladi za grad"

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Ranije je, u sklopu projekta, provedeno i istraživanje o potrebama i problemima mladih i to na 576 ispitanika. Kako je rekao predsjednik Savjeta mladih Grada Osijeka Ante Grabić mentalno zdravlje je i tamo istaknuto kao problem kojemu bi trebalo posvetiti najviše pažnje. Tu su nam mladi rekli kako žele više psiholoških savjetovališta te ćemo se stoga potruditi da to i ostvarimo i uz sveučilišna, koja već postoje, oformimo i gradska savjetovališta, najavio je Grabić.


Ono što će sada uslijediti jest izrada Nacrta Programa za mlade Grada Osijeka koji će potom biti upućen na razmatranje i usvajanje Gradskom vijeću kao strateški dokument za mlade za razdoblje do 2025. godine. Trudimo se da on bude prilično jednostavan, ali da sažme sve probleme i prijedloge s kojima su nam mladi obratili, poručio je član Savjeta mladih, ali i neformalne inicijative Mladforma Saša Milaković koji kaže kako je program iznimno bitan i za udruge koje rade s mladima. Kada se udruge budu prijavljivale na neki natječaj moći će se pozvati na taj program i napisati u natječaju kako grad ima namjeru postići nešto za mlade na neku određenu temu.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.