Hrvatski radio

Radio Osijek

Mlijeko se ne otkupljuje s 366 farmi

25.04.2013.

15:53

Autor: Mirta Milas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Proizvođači tvrde da je riječ o prijevari i udruživanju države s mljekarskom industrijom-kako bi se uništili i preostali mali farmeri u Hrvatskoj, a veterinarska inspekcija upozorava kako se pojedinci i dalje ne drže uputa stručnih službi o hranidbi stoke.

Riječ je uglavnom o farmama u istočnoj Slavoniji s kojih se mlijeko ne otkupljuje zbog nedopuštene količine aflatoksina. Da se nešto mora mijenjati znaju i država i proizvođači.

Ipak, rješenje problema svatko vidi na svoj način. Mljekar Stjepan Nikolić Kovačić iz Đakova ocjenjuje kako je mljekarstvu u Hrvatskoj presudila niska otkupna cijena i visoki troškovi proizvodnje.

Voditeljica Službe veterinarske inspekcije Brankica Capek brojčane pokazatelje mljekarske industrije nije željela komentirati, no tvrdi kako je prema trenutačnoj evidenciji veterinarske inspekcije izdano 84 službene zabrane isporuke mlijeka.

Opovrgnula je i medijske napise o trajnom zatvaranju mliječnih farmi i istaknula kako je odgovornost u potpunosti na proizvođaču.

Ogorčeni proizvođači pak naglašavaju kako je prilično nevjerojatno tumačenje mjerodavnih službi o hranidbi stoke zaraženim kukuruzom te dodaju kako se od početka pridržavaju uputa veterinara. Vrijeme im na žalost, nije naklonjeno jer već dva mjeseca nisu prodali ni litru mlijeka.    

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.