Hrvatski radio

Radio Osijek

Mobilne aplikacije za zaštitu djece

12.08.2015.

13:03

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu projekta "Prijavi i zaustavi" Ministarstva socijalne politike i mladih i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Centar za nestalu i zlostavljanu djecu razvio je dvije mobilne aplikacije za prijavu nasilja nad djecom.

Izrađene su inačice za djecu i odrasle, a kojima se mogu poslati anonimne prijave. Centar za nestalu i zlostavljanu djecu aplikacije je osmislio u suradnji s Domom za odgoj djece i mladeži Osijek, Dječjim domom Sv. Ana Vinkovci, Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku – Filozofski fakultet i Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima iz Vukovara. Kako su istaknule psihologinje Centra za nestalu i zlostavljanu djecu u Osijeku Kristina Krulić i Lidija Štelcer, aplikacije posebno objašnjavaju djeci i odraslima što se podrazumijeva nasiljem i kako ga prepoznati: „Nakon što se aplikacije instaliraju, potrebno ju je otvoriti. Kod inačice za djecu ponuđena su im pitanja na koja odgovaraju, a nakon odgovora nudi im se pojašnjenje o tomu je li riječ o nasilju ili nije. Nakon toga odlučuju hoće li nasilje prijaviti. Aplikacija za odrasle više je usmjerena na edukaciju o nasilju."

Opći cilj projekta „Prijavi i zaustavi“ je prevencija svih oblika nasilja nad djecom ranim uočavanjem nasilja, poticanjem na prijavu i uspostavljanjem novih alata i mehanizama prijave, prevencije, te brže i lakše reakcije stručnjaka. Ovdje dolazi u igru mobilna aplikacija koja na brz i lagan način omogućava prijavu svakog nasilja nad djecom.

Iz Centra pozivaju sve roditelje da preuzmu aplikaciju na linku:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.cnzd.prijavi_i_zaustavi_odrasli&hl=en

Mlade pozivaju da preuzmu aplikaciju prilagođenu njima na linku:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.cnzd.prijavi_i_zaustavi&hl=en

Također možete posjetiti web stranicu prijaviizaustavi.org na kojoj možete pronaći sve materijale i video uradak na temu Prijave nasilja nad djecom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.