Hrvatski radio

Radio Osijek

Mobilni hostel - osječka ideja

29.03.2016.

10:37

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Smještaj je i dalje veliki problem na mnogim putovanjima, a posebice festivalima. Tom je problemu doskočio tim Osječana koji su osmislili projekt Nearby Hostel. Ideja djeluje kao hostelski smještaj na kotačima, a ovisno o lokaciji festivala, tako se može mijenjati i lokacija hostela.

Ideju za ovaj projekt ekipa je dobila na temelju vlastitih, uglavnom loših iskustava sa smještajem na festivalima. deje djeluje kao hostelski smještaj na kotačima, a ovisno o lokaciji festivala, tako se može mijenjati i lokacija hostela.

Helena Spahić jutros je u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" ugostila Mihovila Grgurića i Tina Vidovića koji su osmislili ovaj zanimljiv projekt. Javljanje možete i poslušati. 

 

Ideja je jednostavna i djeluje kao nešto što bi moglo imati sjajnu budućnost. Radi se, naime, o hostelskom smještaju na kotačima koji ovisno o potrebama mogu seliti od festivala do festivala.

 

Kao što je Mihovil Grgurić otkrio, hostel može biti u potpunosti operativan za samo 30 minuta, a može funkcionirati i samostalno jer ima tihi strujni agregat, klima uređaj, tankove za vodu i otpadne vode. Inače, prototip hostela trebao bi imati devet soba s 26 kreveta, pripadajućim toaletima i “pametnim tuševima” koji koriste do 70% manje vode. Svaka soba bila bi dobro zvučno i toplinski izolirana i opremljena s udobnim krevetima, TV-om, Wi-Fi, ormarima, strujnim utičnicama i frižiderom.

 

"Prvi sustav zaštite su kartice i aplikacije uz pomoć kojih se i ulazi u prostorije tako da u svakom trenutku znamo tko je i kada ušao i izlazio iz sobe. Drugi su, posebno u slučajevima kada se u sobi nalazi više gostiju, ormarići koji bi se nalazili ispod kreveta i koji bi se također otključavali aplikacijom ili karticama. I na kraju, moramo imati i recepciju što znači da će netko neprestano biti tamo 0-24", objasnio je nedavno Grgurić za Index.

 

"Evo, baš sam jučer gledao kakva je situacija na Szigetu. Dakle, smještaj u nekoj kolibi za dvoje ljudi za sedam dana iznosi oko 850 eura, ako sve bude onako kako smo zamislili, u naše slučaju to bi iznosilo oko 30 eura dnevno po osobi", govori Mihovil.

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.