Hrvatski radio

Radio Osijek

Mogu raditi u Münchenu i Dublinu, ali u Hrvatskoj – ne!

12.12.2017.

15:23

Autor: Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Studenti medicinsko laboratorijske dijagnostike osnovali su građansku inicijativu pod nazivom "Apsurd", jer im je uskraćena mogućnost odrađivanja pripravničkog staža, a time i pravo na rad. "Za Zakon o djelatnostima u zdravstvu mi ne postojimo", istaknuli su u Osijeku.

 

 

"Zakon o djelatnostima u zdravstvu (NN br.87/09)  iz 2009. nije usklađen s novim obrazovnim okvirom i studijem koji samo završili" -rekla je o razlozima osnutka studentske građanske inicijative Apsurd Kristina Vrbančić. U Osijeku su organizirali okrugli stol kako bi upozorili na "Zakonske neusklađenosti obrazovnog sustava s tržištem rada za magistre medicinsko-laboratorijske dijagnostike". Upozorili su da za studente koji ne mogu odraditi pripravnički staž to znači neizvjesnu budućnost i odlazak iz Hrvatske. Dakle, mogu raditi u Muenchenu i Dublinu, ali u Hrvatskoj - ne!

Doktorica znanosti medicinsko-laboratorijske dijagnostike Magdalena Perić, zaposlena u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, sve je potkrijepila i vlastitim primjerom na tržištu rada, a predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku u Hrvatskom saboru Ines Strenja - Linić među ostalim navela kako je problem nastao zbog preuzimanja europske regulative. Odgovarajući na pitanja novinara, rekla je kako mladi ljudi imaju pravo na žustar odgovor o budućnosti na tržištu rada u Hrvatskoj. Moderator na okruglome stolu u Campusu glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš, upozorio je kako je, uz zaposlene u spomenutoj struci, krizom licenci zahvaćena već treća generacija studenata.


 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.