Hrvatski radio

Radio Osijek

Mogućnosti EU fondova za poduzetnike

13.02.2020.

13:26

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

"Mogućnosti EU fondova za poduzetnike" bila je tema okruglog stola Hrvatske udruge poslodavaca - Regionalnog ureda Osijek s ciljem jačanja svjesnosti o mogućnostima koje se pružaju kroz EU fondove, kao i uočavanja prepreka prilikom samog apliciranja.

Velike su mogućnosti koje pružaju sredstva kroz EU fondove, te je naglasak na okruglom stolu bio upravo na aktualne natječaje za poduzetnike u ovoj godini, te što donosi novo programsko razdoblje 2021. 2027. godine za poduzetništvo. Uvodnu prezentaciju održala je državna tajnica Spomenka Đurić nakon koje su sudionici okruglog stola sudjelovali u konstruktivnoj raspravi kroz koju se ukazalo na sve mogućnosti, kao i prepreke pri korištenju, odnosno privlačenju EU sredstava od strane poduzetnika.

Kako je istaknuo pravni savjetnik osječkog HUP-a Ivan Sarić zanimanje za ovim i sličnim temama kojima se Udruga bavi kroz okrugle stolove i PUMA program: "Mi radimo sve natječaje, aktualne i buduće, koji se tišu naših članova. Već dugi niz godina imamo dobru suradnju s mjerodavnim Ministarstvom i slijedom toga smo i organizirali ovo predavanje kroz koje se ukazalo na sve natječaje u ovoj i sljedećoj godini, te što nas čeka u sljedećoj omotnici. Nastojimo i upozoriti, od strane poduzetnika, zašto više nema određenih natječaja, a s druge strane ukazujemo i na procedure, te načine kojima možemo utjecati da one budu olakšane."

Mario Marolin iz Lokalne razvojne agencije Grada Belišća napomenuo je kako u suradnji s HUP-om nastoje sve maksimalno uključiti poduzetnike i upoznati ih s mogućnostima EU fondova kako bi mogli što aktivnije sudjelovati na javnim pozivnima i natječajima: "Trenutačno je aktualan takozvani poziv IRI za inovacije. Njime poduzetnici mogu aplicirati svoje projekte, inovativne aktivnosti i slično što žele razvijati u budućnosti. Na taj način mogu poboljšati ne samo kvalitetu svoga rada nego i bolje konkurirati na tržištu ne samo Republike Hrvatske nego i cijele Europske unije u budućnosti. U najavi je i drugi poziv, tzv. E-impuls, za koji imamo neke neslužbene informacije da bi trebao ići u travnju, a na koji bi se mogla javiti mala i mikro poduzeća", rekao je Marolin i napomenuo kako su EU fondovi od velikoga značenja ponajprije slabije razvijenim područjima, poput slavonskih županija, jer se tako omogućiti nova zapošljavanje a s kime i ostanak ljudi na ovom području.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.