Hrvatski radio

Radio Osijek

"Moje američko iskustvo - IVLP program"

05.03.2019.

18:43

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

"Moje američko iskustvo - IVLP program" predavanje je koje je u American Corneru GISKA sinoć održao predsjednik osječko-baranjske Županijske skupštine Dragan Vulin. Predstavio je međunarodni program američkog State Departmenta i svoje trotjedno putovanje po Americi.

Tema obilaska bila je "Trenutna američka socijalna, politička i ekonomska pitanja za mlade lidere Europe". "Cilj je bio upoznati se s trenutačlnim američkim politikama na području gospodarstva, socijalne i imigranstke politike, nacionalne sigurnosti i niz drugih zanimljivih tema. Ono što je specifično da sam u mojoj grupi bio jedini iz Hrvatske zajedno s predstavnicima drugih europskih zemalja, a bilo nas je ukupno 25. U SAD-u smo boravili za vrijeme djelomične blokade rada Vlade SAD-a, najdulje u povijesti, a to je nešto što nama nije blisko i poznato. Bilo je zanimljivo obići toliko različitih država unutar SAD-a, vidjeti ono što oni i na koji način rade te pokušati nešto primijeniti kod nas, a i njih su zanimala naša iskustva," rekao je Dragan Vulin. Dodao je da SAD ima svoji prednosti, ali i nedostataka u odnosu na Hrvatsku. Iako se s Amerikom teško uspoređivati, jer su oni stara demokracija koja bolje funkcionira nego naša, po nekim stvarima smo blizu njima. Poznavajući kako funkcionira demokratski sustav kod nas nismo na nekoj razini ističe Vulin te dodaje da bi volio preslikati stanje u gospodarstvu jer su Sjedinjene Američke Države u stanju gospodarskog rasta.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.