Hrvatski radio

Radio Osijek

Molitva kod popisa vukovarskih žrtava

07.10.2019.

20:52

Autor: Željka Bačić

Foto: Ž. Bačić

Foto: Ž. Bačić

Foto: - / -

Dan neovisnosti Republike Hrvatske obilježen je večeras u Franjevačkom samostanu u Vukovaru procesijom od crkve do spomen- popisa vukovarskih žrtava Domovinskog rata na kojem se nalaze imena 2717 osoba.

Nakon 28 godina  Vukovar je dobio popis svih poginulih branitelja toga grada, iz cijele Hrvatske i izvan nje koji su došli braniti Vukovar, zatočeni  i ubijeni u srpskim koncentracijskim logorima, civilna žrtve, nestali. Njih 2717. Prema riječima fra Ivice Jagodića, gvardijana vukovarskog Franjevačkog samostana, pokretača ove inicijative, popis je trajni spomen na sve žrtve grada heroja, ali i mjesto utjehe, jer će se  obitelji moći ovdje, u dvorištu samostana, uz Dunav, pomoliti za svoje najdraže koje još uvijek traže. Molitvom i svetom misom odana je zahvalnost svim ovim imenima, osobama, žrtvama- rekao je fra Jagodić dodajući da su svi oni naš ponos. "Ovaj  popis trajni je spomenik  na veličinu žrtve, ali taj popis treba biti primjer koji će potaknuti državu da konačno napravi cjelovit popis  poginulih i ubijenih u Domovinskom ratu kako bi doista svaka žrtva imala svoje mjesto, osim u sjećanjima obitelji, u sjećanju cijele država, cijele nacije" naglasio je hrvatski demograf iz vukovarskog  Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar dr. Dražen Živić. On treba potaknuti nastavak  znanstvenih istraživanja, rekao je, jer još ne znamo ni kakve su demografske posljedice Domovinskog rata. Biserka Ljubić iz Sotina došla je vidjeti jesu li svi njeni upisani. Na popisu su joj sin, brat, dva bratića i otac kojega još traži. Izjavila nam je kako je i nakon gotovo tri desetljeća tuga velika, ali i ponos na njihovu žrtvu.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.