Hrvatski radio

Radio Osijek

Monografija DVD Osijek Gornji grad

17.06.2022.

20:56

Autor: HRT Radio Osijek

Predstavljanje monografije

Predstavljanje monografije

Foto: HRT Radio Osijek / HRT Radio Osijek

Dobrovoljno vatrogasno društvo Osijek Gornji grad proslavlja 150 godina postojanja. U povodu značajne godišnjice predstavljena je monografija 

"Dobrovoljno vatrogasno društvo Osijek Gornji grad 1872-2022", naziv je monografije koja obuhvaća povijest postojanja vatrogasnog društva, ali i razvoj samog Osijeka kroz turbulentna razdoblja 19. i 20. stoljeća. Urednik izdanja je Berislav Hengl zaljubljenik u vatrogastvo, a posebice matično društvo koje je i svojevrsno obiteljsko naslijeđe, jer je i Berislavov otac bio aktivan član i kroničar društva. 

"Arhiva je očuvana zahvaljujući prethodnicima koji su u manjem obimu objavljivali monografije u povodu 90-te, 100-te i 125-te godine od utemeljenja. Imao sam mogućnost pristupiti tim podacima i uključiti ih u najnoviju monografiju", rekao je urednik Berislav Hengl. "Željeli smo napraviti kronološki prikaz rada DVD-a čiji je razvoj imao velikog utjecaja i na razvoj i poboljšanje života grada. Treba se prisjetiti da je DVD Gornji grad nastalo po uzoru na tek osnivana vatrogasna društva u zemljama zapadne Europe, posebice u Njemačkoj. Važno je napomenuti da zbog različite statusne i obrazovne strukture, te uvođenjem osoba različitih zanimanja u društvo, djeluju glazbena sekcija kako tamburaška tako i puhačka, ali u Osijeku nastaju i važne djelatnosti za život grada poput odvoza smeća, uvođenja vodovodne mreže i prijevoza bolesnika, djelatnosti bez kojih se danas ne može zamisliti gradski način života", zaključio je Berislav Hengl. 

Na predstavljanju monografije govorili su i član DVD-a Gornji grad Boris Banjan, viši kustos u Muzeju Slavonije Grgur Marko Ivanković, te viša stručna savjetnica u Konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture u Osijeku Mirela Ravas. 

Monografija

Monografija

Foto: HRT Radio Osijek / HRT Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.