Hrvatski radio

Radio Osijek

Montessori Global Education Awards 2023: osječkoj Brezi posebno priznanje za inovativni razvoj

24.05.2023.

18:33

Autor: Radio Osijek/TM

Tim udruge Breza

Tim udruge Breza

Foto: FB udruge Breza / -

Organizacija Montessori Global Education dodijelila je godišnje nagrade pojedincima i organizacijama za promicanje izvrsnosti u obrazovanju s ciljem postizanja društvenih promjena. Čak četiri priznanja stigla su u Hrvatsku, a među nagrađenima je i osječka Breza.

Inspirativne prijave stigle su iz svih dijelova svijeta, a stručno je povjerenstvo izabralo one organizacije koje se u svom djelovanju vode Montessori vrijednostima i pristupom ili koriste Montessori kao inspiraciju za rad koji pozitivno utječe na njihove zajednice.

Glavna nagrada stigla je u ruke zagrebačkog Tajnog šumskog društva, a posebno priznanje za inovativnost i razvoj dobili su Zaklada Solidarna, Osnovna škola Iver iz Sesveta i osječka udruga Breza.

Montessori Global Education Awards 2023: osječkoj Brezi posebno priznanje za inovativni razvoj

Montessori Global Education Awards 2023: osječkoj Brezi posebno priznanje za inovativni razvoj

Foto: FB Montessori Global Education / -

Osječka Breza, organizacija koja djeluje s primarnim ciljem integracije djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, priznanje je prvenstvneno zaslužila zbog festivala “Zemlja bez granica”, kojim kroz koji čitav niz godina potiču djecu na kreativno izražavanje i uključivanje u umjetnost.

“Zemlja bez granica projekt je na koji smo posebno ponosni jer gotovo 20 godina raste s nama. Festival se temelji na Montessori pedagogiji na motu: pomozi mi da to učinim sam. Festival kroz svoje programe i aktivnosti usmjerava djecu da samostalno rješavaju različite zadatke, potiče ih da budu zadovoljni te da rade s drugom djecom i da se kroz taj zajednički rad međusobno poštuju u svojoj različitosti. U Zemlji bez granica svako dijete je jedinstveno i posebno i ono može proživjeti svoju kreativnost i stvaralaštvo. Do sada smo u Festival uključili 23 zemlje iz Europe i svijeta, 279 umjetnika, 523 edukatora, 903 volontera i 16.000 djece i mladih. Iznimno nam je drago da je ovaj projekt prepoznat od organizacije Montessori Global Education”, istaknula je Suzana Vargović, predsjednica udruge Breza.

„Uz kontinuirano širenje djelovanja organizacije Montessori Global Education, čiji je dio i otvaranje europskog ureda upravo u Zagrebu, velika količina prijavljenih organizacija iz Hrvatske rezultat je i sposobnosti i volje organizacija i pojedinaca u Hrvatskoj koji su u svom radu prigrlili inovativne načine edukacije”, priopćeno je iz ove organizacije.

O Montessori pristupu:

Montessori pristup više od 100 godina obogaćuje živote djece diljem svijeta. Ovaj održivi obrazovni pristup obuhvaća holistički svjetonazor i cjeloživotno učenje, kao i praćenje prirodnog razvoja djeteta na temelju pažljivog promatranja njegove okoline. Montessori edukatori stavljaju veći naglasak na važnost pripreme za učenje i prepoznavanje da svako okruženje nudi mogućnosti učenja. Oni su usmjereni na učenika, djeci daju poštovanje, povjerenje i slobodu, kao i vrijeme i prostor da rade ono što im je značajno. Ovaj pristup podržava neovisnost i uključivanje manje djece u rituale svakodnevnog života koje često uzimamo zdravo za gotovo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.