Hrvatski radio

Radio Osijek

"Mošh, tehnološki vikend" u Osijeku

15.10.2021.

13:55

Autor: Radio Osijek / KI

foto Radio Osijek / KI

foto Radio Osijek / KI

Foto: - / -

"Mošh, tehnološki vikend" osmišljen za razvoj i razmjenu ideja unutar sektora industrije računalnih igara održava se u Osijeku. Riječ je o europskom projektu Hrvatske i Srbije koji je nastao kao posljedica nezaposlenosti u regiji, a usmjeren je na brzorastuće područje kreativne industrije.

"Mošh, tehnološki vikend" organiziraju Osijek Software City i Poduzetnički inkubator BIOS, a kako je istaknuo direktor BIOS-a Marko Eljuga organiziran je u sklopu projekta CB NET-a: "To je projekt punog naziva Cross-Border Regional Creative Business Networking koji je započeo je 1.10.2019. i trajat će do 31.3.2022. godine. Nastao u suradnji s partnerom iz Hrvatske, Gradom Osijekom te partnerima iz Srbije, Poslovnim inkubatorom Novi Sad i Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam. Ukupna vrijednost projekta je 377.992,71 EUR, od čega 85% projekta financira Europska unija, dok će 15 % osigurati prijavitelj projekta."

Predavanja, edukacije, okrugli stolovi i razmjena iskustava u sklopu osječkog Tehnološkog vikenda završit će natjecanjem kroz 24 sata u izradi računalnog i poslovnog rješenja konkretnog zadatka, rekao je predsjednik Osijek Software Cityja Mihael Tomić: "Zanimljivo je da je zadnji Hackathon u Osijeku održan na današnji dan prije šest godina. Osim što sam Hackathon ima nekakvu priču gdje on razvija nekakav proizvod, gdje ljudi istražuju svoje maksimume i potencijale, mislim da je jedna od najboljih stvari networking među ljudima, upoznavanje novih kolega i jačanje te zajednice", rekao je Mihael Tomić i pojasnio kako je nastao naziv "Mošh": "Pa svi mi imamo nekog prijatelja ili kolegu pored sebe koji te pitaju moš'ti napravit ovo ili ono i tako je nastao naziv."

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin rekao je kako je riječ od događanju primjerenom Osijeku za kojega volimo reći da je grad IT industrije: "Drago mi je što Osijek prati trendove. Ogroman novac se vrti upravo u kreativnim i gaming industrijama i ono što mi je drago da i mi hvatamo korak s time i pokušavamo biti središte i tog dijela kreativne industrije u Republici Hrvatskoj jer vjerujem da se tu kriju još ogromni potencijali."

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Osječko-baranjske županije Ivana Katavić Milardović istaknula je kako su u Županiji svjesni važnosti inovacija i modernih tehnologija: "Samo oni poduzetnici koji su u korak s novim tehnologijama, s novim inovacijama mogu biti konkurentni i mogu ponuditi tržištu proizvode i usluge s većom dodanom vrijednošću. Znanje, nove tehnologije i inovacije vrlo su važne i kad govorimo o kreativnoj industriji i industriji računalnih igara i nadamo se da će ovo događanje doprinijeti razvoju ovih industrija u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji"

Dvogodišnji edukacijski programi popraćeni su mentoriranjem poduzetnika od strane stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom. Program se odvija s obje strane granice (dio programa u RH, dio u Srbiji), a po završetku će se kreirati ICT mreža, koju će činiti polaznici programa te ostali poduzetnici navedenih sektora.

Galerija
foto Radio Osijek / KI, Foto: -/-
foto Radio Osijek / KI, Foto: -/-foto Radio Osijek / KI, Foto: -/-foto Radio Osijek / KI, Foto: -/-foto Radio Osijek / KI, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.