Hrvatski radio

Radio Osijek

Most 3. gardijske brigade „Kune“ na poštanskim markama

17.03.2023.

12:10

Autor: Radio Osijek/TM

Novi prigodni poštanski blok u seriji „Mostovi i vijadukti“

Novi prigodni poštanski blok u seriji „Mostovi i vijadukti“

Foto: Hrvatska pošta / -

Hrvatska pošta 20. će ožujka u optjecaj pustiti novi prigodni poštanski blok s dvije marke u seriji „Mostovi i vijadukti“. Motivi ovoga prigodnog izdanja su Most 3. gardijske brigade „Kune“ i Vijadukt „Mirna“. 

Budući da fotografiju Vijadukta „Mirna“ koji se nalazi na Istarskom ipsilonu potpisuju Mario Romulić i Dražen Stojčić, fotografi iz Osijeka obje nove marke mogle bi se nazvati osječkim.

Jedan od najdužih hrvatskih mostova, smješten na zapadnoj strani Osijeka, nazvan po slavnim Kunama, fotografirao je Tomislav Veić iz Zagreba.

Autor bloka je Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba. 

Prigodni blok otisnut je u 30 000 primjeraka, a nominalna vrijednost svake marke u bloku iznosi 1,14 eura. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Omotnica prvog dana novih motiva u seriji „Mostovi i vijadukti“

Omotnica prvog dana novih motiva u seriji „Mostovi i vijadukti“

Foto: Hrvatska pošta / -

Most 3. gardijske brigade „Kune“

Autocesta A5 Beli Manastir – Osijek – Svilaj (rijeka Sava) na ogranku C5 dijela europske mreže s oznakom E73 trebala je na zapadnoj strani grada Osijeka, u blizini mjesta Petrijevci, premostiti rijeku Dravu i njezino inundacijsko područje. Kako se ne bi stvorila barijera širenju Osijeka u budućnosti i mogućnosti gradnje hidroelektrane na rijeci Dravi, pri izboru projektnog rješenja prijelaza proizašao je most ukupne duljine 2485 (2507) m s prilaznim vijaduktima – Most 3. gardijske brigade „Kune“. Zanimljivo je da je Vijadukt „Drežnik“ kod Karlovca iste duljine, pa ova dva objekta dijele prvo mjesto u Hrvatskoj kada je riječ o duljini. Za usporedbu, duljina Pelješkog mosta iznosi 2440 m.

Vijadukt „Mirna“

Autocesta A9 (Istarski ipsilon) povezuje grad Pulu i poznata turistička središta na zapadnoj obali Istre preko graničnih prijelaza Plovanija i Kaštel s Ljubljanom i Trstom te dalje s gradovima zapadne Europe. Na poddionici Nova Vas– Višnjan ove autoceste duge 76,8 km naplavna dolina rijeke Mirne premoštena je velebnim Vijaduktom „Mirna“ (mostom) ukupne duljine 1378 m. Osim rijeke Mirne, ispod vijadukta prolaze i dva manja kanala te cesta. (Tekst: Zvonimir Zdenko Šimunjak, dipl. ing. građ.)

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.