Hrvatski radio

Radio Osijek

Most na Savi

14.09.2016.

14:50

Autor: Davor Lončarić/ Neven Knežević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Most preko Save koštat će 22 milijuna eura, a Hrvatska i Bosna i Hercegovina podijelit će troškove na pola. Rok za završetak je dvije godine. Kamen temeljac položili su predstavnici dviju Vlada .

Most preko rijeke Save sastavni je dio međunarodnog paneuropskog cestovnog koridora 5C Budimpešta - Beli Manastir - Osijek - Sarajevo - Ploče, koji je dio europske mreže autocesta s oznakom E-73 i koji sjever Europe povezuje s Jadranom te predstavlja okosnicu cestovne prometne infrastrukture u istočnom dijelu Hrvatske. Most preko Save ujedno je i kontaktna točka autocestovne mreže Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Budući most bit će dug 660 metara, ukupne širine 29 metara, a za svaki  kolni smijer predviđene su po tri vozna traka širine 3,50 metra, bez zaustavnog traka, sa zaštitnim prometnim pojasevima 0,5 metra visine sa obje strane mosta, dok će se betonska monolitna pješačka staza izgraditi u širini od 0,75 metara.

 

Zajednička izgradnja mosta realizirana je temeljem Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Sukladno tom Sporazumu svaka država financira 50% ugovorene vrijednosti radova.

Financiranje hrvatskog dijela mosta osigurano je putem CEF fonda (58%) te kreditom Europske investicijske banke (42%).

Ukupna vrijednost ugovorenih radova za izgradnju mosta iznosi 22.308.022,34 eura (bez PDV-a).

Za izvođača radova izgradnje mosta izabrana je Poslovna udruga koju čine  Viadukt d.d. Zagreb i Hering d.d. Široki Brijeg, dok je planirani rok završetka radova izgradnje mosta "Sava" dvije godine, od dana uvođenja izvođača radova u posao.

Izgradnjom mosta preko rijeke Save kod Svilaja u prometu će biti ukupno 59 kilometara autoceste A5 Beli Manastir - Osijek - Svilaj, u punom profilu s graničnim prijelazom.

U ime hrvatske Vlade svečanosti je nazočio tehnički ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković koji je rekao kako će most kod Svilaja spojiti dvije susjedne i prijateljske zemlje. "Ovo je danas veliki dan, ne samo za naše dvije države nego i Posavinu i Slavoniju, jer ovaj infrastrukturni projekt nudi perspektivu i jednima i drugima, da ljudi ostaju s obje strane Save, a ne da odlaze u druge države", rekao je.
Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko rekao je kako će se s mosta kod Svilaja pružati pogled prema mjestu ka kojem BiH ide sigurnim koracima i gdje pripada, a to je Europska unija. "Interes BiH za cestovnom povezanošću je nemjerljiv, posebno u svjetlu činjenice da se nalazi na mreži europskih koridora koji direktno povezuju različite i udaljene krajeve Europe čime se BiH kvalitetno integrira u europske tokove", rekao je Jusko.
Po riječima predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, most kod Svilaja će i fizički povezati BiH i Hrvatsku te pridonijeti boljoj suradnji dviju prijateljskih država. "Ujedno, ovaj projekt predstavlja pravu simboliku vrlo jasno definiranih prioriteta na kojima radi Vijeće ministara BiH, kao i prošla a i sljedeća hrvatska vlada, a to je namjera da naše odnose i suradnju podignemo na višu razinu i u tom smislu kreiramo kvalitetnu i prosperitetnu budućnost cijele regije, a ne samo zapadnog Balkana", rekao je Zvizdić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.