Hrvatski radio

Radio Osijek

Most nezavisnih lista - jedina altenativa HDZ-u i SDP -u

02.11.2015.

14:22

Autor: Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za Most nezavisnih lista (predsjednika Bože Petrova) najveća vrijednost su ljudi, istaknuto je na druženju s građanima za Petu izbornu jedinicu u Vukovaru. U njoj je nositelj liste sveučilišni specijalist poduzetništva i predsjednik Hrvatske mreže za ruralni razvoj Tomislav Panenić.

 Panenić je i načelnik općine Tompojevci na vukovarskom području, čiji je projekt navodnjavanja proglašen najuspješnijim lokalnim EU projektom u Hrvatskoj u razdoblju od 2012. do 2014. godine.

Čime misle pridobiti birače? "Uspješan načelnik bori se za svoju sredinu. Platforma nacionalnog mosta uspjela je okupiti ljude koji se ne bore isključivo za pozicije, nego za ljude koji donose kvalitetne promjene. Mi govorimo o javnoj upravi koja se može i mora reformirati, o ljudima koji prepoznaju svoju lokalnu zajednicu. Ovdje, u Petoj izbornoj jedinici će od našeg živtnog okruženja  postati "salaši" ako ne posegnemo za promjenom. Nije nama, ni jednome  do ministarske fotelje, nego nam je cilj da se naš rad prepozna i to će nam biti najveća nagrada za dosadašnji trud."
Iskustvo koje Tomislav Panenić nosi iz međuopćinske suradnje pokazuje da država mora davati poticajna sredstva za povezivanje funkcija lokalne samouprave. "Da ono što mi sada neformalno u šumi zakona pokušavamo pronaći, možemo i provesti. Govorimo o komunalnim uslugama, predškolskom odgoju. Mi govorimo o svim drugim potrebama ljudi. S druge trane, u onome dijelu koji se odnosi na poljoprivredu, vidimo da mala gospodarstva neće moći opstati ukoliko ne dođe do kvalitetne reforme. Govorimo o reformi sustava otkupa poljoprivrednih proizvoda, znači da smanjimo pritisak velikih trgovačkih sustava na cijenu proizvoda. Da ljudi mogu kroz sustav veletržnica prodavati svoje proizvode, po uzoru na nizozemski model koji okuplja male i pokazuje da je jedan od najboljih u svijetu. Samo treba imati dobre volje da ga se provede. Osim toga, ako kažemo da je Slavonija u poljoprivredi sirovinska baza, onda je jasno da ovdje treba zaživjeti prerađivačke kapacitete "- zaključuje načelnik općine Tompojevci Tomislav Panenić, nositelj liste za Petu izbornu jedinicu.
Sveučilišni profesor, liječnik Drago Prgomet kandidat je Mosta nezavisnih lista u Prvoj izbornoj jedinici.

Kaže kako je Most jedina alternativa HDZ -u i SDP -u  na predstojećim parlamentarnim izborima: "Vjerujem da su građani svjesni da je ovakav način upravljanja političkih elita neprihvatljiv za Hrvatsku, da je ovakav način upravljanja javnim poduzećima  neodrživ, da nam je sustav obrazovanja neprilagođen 21. stoljeću, da je neprihvatljiv ovakav ustroj hrvatske države ako imate 570 jedinica lokalne uprave i samouprave. Sve to želimo mijenjati i zato vjerujem da će građani prepoznati Most" - zaključio je u Vukovaru prof.dr. Drago Prgomet.
Sve informacije vezane za predizbornu utrku uoči parlamentarnih izbora 8. studenoga 2015., možete pratiti na posebnim internetskim stranicama HRT-a.

 

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.