Hrvatski radio

Radio Osijek

MOST o turizmu Slavonije i Baranje

30.11.2022.

15:11

Autor: Željko Kovačević

Božo Petrov

Božo Petrov

Foto: Željko Kovačević / HRT

MOST je u Osijeku predstavio razvojne mogućnosti kontinentalnog turizma. Po njima, unatoč ponekom dobrom projektu, Slavoniji i Baranji nedostaje povezivanje tog gastro – eno – kulturnog bisera Hrvatske, kako s domaćim, tako i sa stranim turistima.

Ključ razvoja turizma u Slavoniji i Baranji MOST vidi u povratku niskotarifne avio kompanije čiji su zrakoplovi povezivali Zračnu luku Osijek, ali su nakon nekog vremena odustali. Osim toga, prema predstavnicima MOSTA, koji su saželi prikupljene podatke iz strategije razvoja turizma u Hrvatskoj do 2030. godine, Slavonija i Baranja nema objedinjen pristup razvoju te gospodarske grane, niti dovoljni razvijen marketinški pristup u predstavljanju svoje gastronomske ponude, po kojoj je nadaleko poznata. Konkretnim mjerama koje predlaže most otvorilo bi se oko 500 radnih mjesta

"Ulaganje od oko milijun i pol eura višestruko bi se isplatilo i što je najbolje nema roka trajanja", rekao je predsjednik MOST-a Božo Petrov. 

Ideja je da se zajedničkim ulaganjem svih slavonskih županija vrate linije niskotarifne avio kompanije kako bi se privikli strani turisti. Adrijan Farkaš, član MOST-a, jedan od pokretača ideje tvrdi da bi se na taj način privukli gosti iz Skandinavije, francuskog i njemačkog tržišta, što bi donijelo, ističu, i do 30 tisuća noćenja više. Posebno ističu nedovoljno predstavljeno gastro ponudu.

" Slavonija ima samo jedan zaštićeni proizvod, a to je kulen, a uz njega bi trebalo vezati niz drugih proizvoda atohtone crne svinje", rekao je profesor Đani Bunja, član MOST-a, sveučilišni profesor iz Zadra.

Slavoniju i Baranju, misle u toj stranci, treba ponuditi kao jedinstveni turistički proizvod, tako da se turistima nakon dolaska u Zračnu luku Osijek, organiziranim autobusnim turama, ponudi višednevni boravak i obilazak svih Slavonskih županija. 

MOST

MOST

Foto: Željko Kovačević / HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.