Hrvatski radio

Radio Osijek

Most predlaže izmjene zakona o OPG-ima

04.11.2017.

12:58

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Umjesto da se obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima da prednost i ojača njihova gospodarska, socijalna i ekološka uloga, prijedlog zakona o OPG-ima uvodi dodatne administrativne i fiskalne barijere, smatra MOST koji je na konferenciji za novinare u Osijeku ukazao na nekoliko zamjerki.

Saborski zastupnik Mosta Tomislav Panenić ustvrdio je kako prijedlog zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, koji je upućen u saborsku proceduru, OPG-ima neće donijeti nikakvu korist već će im biti "administrativna uzica oko vrata", zbog čega će Most predložiti njegove izmjene.

Na konferenciji za novinare Panenić je ocijenio kako je 160 tisuća poljoprivrednih proizvođača od tog zakona očekivalo rješavanje ključnih problema, poput dobivanja određene konkuretne prednosti nad trgovačkim društvima u poljoprivredi, ali su dobili zakonski prijedlog koji se svodi na financijsku kontrolu i opetovani pokušaj legaliziranja dosad nelegaliziranih objekata.
Panenić je spornom nazvao odredbu koja predlaže da OPG može djelovati isključivo u legaliziranom objektu što će, kaže,  biti problem za OPG-ove koji u tome dosad nisu uspjeli, zbog iznimno visokih troškova, kao i odredbu po kojoj bi svi članovi gospodarstva morali solidarno odgovarati za sve obveze.
Ministarstvo poljoprivrede u prijedlogu zakona koji ide u prvo saborsko čitanje nije dalo kvalitetne odgovore, jer će predložene obveze iz zakona biti veće od koristi koju definira zakonodavac. Nadamo se da će se uvažiti naše primjedbe i da će zakon, kada dođe na usvajanje, biti primjeren za OPG-ove koji su vjerovali u njega, poručio je Panenić.

Saborski zastupnik Tomislav Žagar ocijenio je kako je to loš, ali i besmislen zakon, lišen svake vizije, pa čak i nade, koji će Most pokušati poboljšati amandmanima, ali kako bi bilo najbolje da ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić povuče zakon, doradi ga i onda vrati u saborsku proceduru.
Zastupnik Mosta Miroslav Šimić smatra kako je zakonodavac trebao pomoći OPG-ima, kao jednima od najvažnijih temelja razvoja hrvatske poljoprivrede, ali da "zakon ide više u smjeru nametanja novih obveza malim poljoprivrednicima i njihovoga kažnjavanja". Smatra kako bi u aktualnoj situaciji, kad je uzdrman jedan veliki poljoprivredni sustav, bolja pozicija bila da brojne poljoprivredne površine u koncesiji imaju mali proizvođači umjesto koncentriranja na razvoj velikih poljoprivrednih društava.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.