Hrvatski radio

Radio Osijek

MOST se predstavio u Vinkovcima

08.05.2015.

16:10

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kako umrežiti nezavisne liste i kakvi su modeli suradnje mogući na državnoj razini – danas su u Vinkovcima govorili gradonačelnik Metkovića Božo Petrov, načelnik općine Tompojevci Tomislav Panenić i načelnica općine Velika Kopanica Ružica Vukovac, udruženi u inicijativu MOST nezavisnih lista.

Održan je i sastanak s dvadesetak nezavisnih vijećnika i podupirateljima iz slavonskih županija na kojem se govorilo i o projektima i rješenjima u poljoprivredi te mjerama koje bi, pogotovo u Slavoniji, uvelike zaustavile pogubne trendove iseljavanja.
Sa sastanka su uputili poziv „svima koji na kvalitetan način žele mijenjati Hrvatsku“ da se pridruže "Mostu" i podrže inicijativu nezavisnih načelnika i gradonačelnika koji, uvjereni su, stvari mogu mijenjati i lokalnoj i na državnoj razini i zato se pripremaju za parlamentarne izbore.
"Nakon ideja, što se tiče lokalne samouprave, povezali smo se jer smo vidjeli da se jedino na takav način možemo boriti za lokalnu samoupravu ali i da se stvari koje smo pokrenuli na lokalnoj razini mogu pokrenuti i na razini države", rekao je novinarima Božo Petrov. Poručio je kako "Most" traži sposobne i poštene koji imaju želju da se pokrenu i pokušaju promijeniti podjele koje vladaju Hrvatskom od njezine samostalnosti. Po njegovoj procjeni, parlamentarni izbori teško da se mogu održati prije Nove godine.
"Ako ćete gledati krvna zrnca, mi smo svi jednom nekome pripadali. Pripadali smo u početku roditeljima, pa školskom kolektivu, fakultetima, poslodavcima, a neki strankama. Po meni, nije bitno kome ste pripadali, već jeste li odlučili biti slobodni. A niste slobodni ako u očima čovjeka vidite kratice stranaka i ne vidite ono što je mnogo važnije je li netko stručan ili nestručan, dobar ili loš", rekao je Petrov. Dometnuo je kako će ih jamačno svrstavati u postojeće političke niše, ali da ih to uopće ne zanima. „Iskreno ne zanima nas jesmo li nazvani socijalistima, jer smatramo da svaka osoba ima pravo na svoj posao. Iskreno ne zanima nas hoće li nas nazvati desnima jer smatramo da svatko ima pravo na svoj dom i osjećaj pripadnosti, od obitelji do domovine. (…) Mi po Hrvatskoj ne tražimo nacionaliste, socijaliste, vjernike ili ateiste. Mi tražimo sposobne, stručne, odgovorne osobe, koje su spremni sebe dati za dobro zajednice i generacija koje dolaze poslije nas“, istaknuo je neformalni vođa inicijative MOST Božo Petrov.
Načelnik općine Tompojevci Tomislav Panenić ocijenio je kako "Most" pokušava prepoznati "dobre prakse" u Hrvatskoj i primijeniti ih na svakodnevni život kako bi se poboljšali uvjeta života i rada hrvatskih građana. Pojašnjava kako se oko Mosta nezavisnih lista okupljaju ljudi koji su za promjene. „Da smo htjeli biti samo političari bilo bi nam puno lakše učlaniti se u neku od stranaka. Mi to ne želimo, nego želimo o svemu što radimo dobro promisliti i donositi samo one odluke koje su od koristi široj zajednici, a ne pojedincima", kazao je Panenić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.