Hrvatski radio

Radio Osijek

Most želi odgodu obveze ugradnje kondenzacijskih bojlera

10.05.2018.

11:55

Autor: Davor Lončarić

foto: Davor Lončarić

foto: Davor Lončarić

Foto: - / -

Osječki Most nezavisnih lista održao je konferenciju za novinare na kojoj su zatražili da Vlada odgodi obvezu ugradnje kondenzacijskih bojlera te osigura novac kako bi građanima zamjena bojlera bila što jeftinija.

Predsjednik Gradskog vijeća Osijeka Željko Požega istaknuo je da građane Osijeka uskoro očekuje suočavanje sa velikim problemom o kojem se premalo govori, a tiče se uredbe Europske komisije prema kojoj postoji zabrana prodaje klasičnih turbo – plinskih bojlera te se uvodi obveza ugradnje nove generacije kondenzacijskih bojlera zbog energetske učinkovitosti i veće sigurnosti. Veliki problem za 75.000 korisnika, prvenstveno u Osijeku i Zagrebu, predstavljaju visoki troškovi njihove ugradnje zbog nužnosti sanacije dimnjaka, pri čemu se ukupni troškovi za građane u idućih nekoliko godina penju na 2 milijarde kuna. Požega je nadalje rekao kako se procjenjuje da u Osijeku ima od 20.000 do čak 35.000 trošila, od čega su mnogi davno proizvedeni. Požega je naveo kako je novi bojler 20 do 30 posto skuplji od starog bojlera, dok sanacija dimnjaka košta oko 17 - 20 tisuća kuna, što većina stambenih zgrada neće moći platiti iz pričuve. Kao poseban problem Požega je istaknuo upravo stambene zgrade jer izmjena samo jednog bojlera zahtijeva sanaciju dimnjaka, a tada i ostali stanari moraju kupiti nove bojlere, što dovodi do toga da će, ako ostali stanari ne pristanu na sanaciju dimnjaka i kupnju novih bojlera iako im postojeći stari bojleri još uvijek rade, stanar kojem se pokvario bojler ostati bez grijanja. Također, Požega je nabrojao i buduće troškove građana i to troškove projektanta između 800 i 1 500 kuna, zatim troškove plinoinstalateru za demontažu i montažu 400 kuna, potom troškove servisera za puštanje u pogon i ovjeru garancije 200 kuna te trošak nalaza dimnjačara 300 kuna. Požega je zaključio da nas očekuje kaos u sustavu grijanja naših građana, gdje mnogi već sada kupuju stare klasične bojlere “na crno“ u Srbiji i BiH te ih ilegalno ugrađuju ili prelaze na grijanje na kruta goriva, a što predstavlja dodatnu opasnost od trovanja i požara.

Miroslav Šimić, potpredsjednik Mosta nezavisnih lista istaknuo je kako Most nije protiv veće energetske učinkovitosti niti veće sigurnosti, ali je apsolutno protiv daljnjeg osiromašivanja hrvatskih građana. Šimić je pozvao Vladu da ishodi odgodu ili izuzeće od provedbe Uredbe ili da, po uzoru na Njemačku, sufinancira troškove sanacije dimnjaka našim građanima ili da za nove objekte tijekom gradnje zahtijeva infrastrukturu potrebnu za kondenzacijske bojlere, a da za stare objekte koji tu infrastrukturu nemaju dozvoli daljnje korištenje klasičnih bojlera

Šimić je također pozvao županije, gradove, mjesne odbore i HGK da organiziraju stručna predavanja i građanima daju sve informacije te ih educiraju o ovome problemu. Šimić je na kraju dodao da će Most, kao koalicijski partner u Gradu Osijeku, tražiti od gradonačelnika Osijeka da izvrši dodatni pritisak na resorno Ministarstvo te da zahtijeva hitnu reakciju i rješenje problema za građane Osijeka.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.