Hrvatski radio

Radio Osijek

Mostar uskoro postaje 15. grad prijatelj grada Osijeka

13.05.2022.

11:42

Autor: Radio Osijek/TM

Mostar

Mostar

Foto: Dnevnik / HRT

Mostar i Osijek uskoro će postati gradovi-prijatelji, izvijestila je osječka gradska uprava. Gradsko vijeće Mostara jučer je jednoglasno prihvatilo prijedlog o potpisivanju sporazuma o prijateljstvu i suradnji s Osijekom, što bi se – nakon što istu odluku donesu osječki vijećnici – trebalo dogoditi 26. svibnja.

Osijek i Mostar uskoro postaju gradovi prijatelji

Osijek i Mostar uskoro postaju gradovi prijatelji

Foto: Grad Osijek / -

„Nakon kontakata osječkoga gradonačelnika Ivana Radića i mostarskog Marija Kordića, Grad Mostar uputio je Gradu Osijeku pismo namjere da se krene u formalizaciju prijateljskih odnosa između dva grada. Utvrđeno je da postoji obostrani interes za razvijanje kulturnih, gospodarskih i drugih prijateljskih odnosa. Nakon što su mostarski vijećnici jednoglasnom odlukom dali zeleno svjetlo svom gradonačelniku da potpiše Sporazum o prijateljstvu i suradnji, prijedlog će se 24. svibnja naći i pred vijećnicima Gradskog vijeća Grada Osijeka. Usvoji li se, sporazum će u Mostaru 26. svibnja potpisati gradonačelnik Ivan Radić s ciljem unapređenja prijateljskih odnosa, posebno na području gospodarstva, kulture, turizma, obrazovanja i sporta. Prema njemu, Grad Mostar (Bosna i Hercegovina) i Grad Osijek (Republika Hrvatska) trebali bi sudjelovati u promicanju prijateljskih odnosa i suradnje među dvjema državama i narodima te unaprijeđenju slobode i prava hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

„Prvu „prijateljsku“ aktivnost osječki gradonačelnik imat će na sam dan potpisivanja sporazuma kada će sudjelovati na Međunarodnoj stručnoj konferenciji iz oblasti turizma i zaštite okoliša 'Mostar – neotkriveni turistički potencijali' ”, ističe se u priopćenju iz gradske uprave.

Grad Osijek je s gradovima, s kojima je tijekom vremena uspostavio posebno čvrste i prijateljske odnose, sklopio Sporazume o prijateljstvu i suradnji, tako da ih danas zovemo gradovima prijateljima. „Sporazumima o prijateljstvu i suradnji između Grada Osijeka i njegovih gradova prijatelja potvrđeno je da će se razvojem prijateljstva i suradnje, međusobnog upoznavanja naših sličnosti, ali i povijesno uvjetovanih različitosti, izgraditi i učvrstiti međusobno povjerenje i prijateljstvo i time dati snažan doprinos temeljnim vrijednostima i ostvarenju plemenitih ciljeva ujedinjene Europe”, stoji na službenim stranicama Grada Osijeka.

Prvi sporazum o prijateljstvu i suradnji Osijek je potpisao s Pečuhom (Mađarska) 1973. Dvadesetak godina kasnije, 1994. sporazum je potpisan s Pforzheimom (Njemačka), uslijedili su Maribor (Slovenija), 1995., te Tuzla, godinu dana kasnije. Mostar će tako biti drugi grad iz Bosne i Hercegovine s kojim je Osijek povezan čvrstim, sporazumima potvrđenim prijateljskim vezama.

Danas je Osijek prijatelj s 14 gradova, među kojima su i Huanggang iz Kine, te australski Canada Bay.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.