Hrvatski radio

Radio Osijek

Mostu onemogućena pressica na sajmu Viroexpo 2019.

16.03.2019.

17:32

Autor: Radio Osijek/HINA

fotografija HRT

fotografija HRT

Foto: - / -

Čelnicima Mosta, koji su željeli održati konferenciju za novinare o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu na Međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2019., to je onemogućeno, uz obrazloženje kako Viroexpo "nije politička manifestacija, nego gospodarska".

Predstavnici Mosta najavili su jučer medijima da će prije predstavljanja  Zakona o poljoprivrednom zemljištu na sajmu Viroexpo u Virovitici, održati konferenciju za novinare na temu 'neprovođenja Zakona o poljoprivrednom zemljištu'.
U trenutku kada su predsjednik Mosta Božo Petrov, politički tajnik Nikola Grmoja i županijska vijećnica Brodsko-posavske županije Ružica Vukovac novinaru Hine davali izjavu došao je direktor sajma Bojan Mijok i čelnike Mosta zamolio da napuste sajam. "Ovo nije politička manifestacija, nego gospodarska. Možemo obići sajam, popiti kavu i družiti se, ali ne možete raditi tiskovne konferencije", obrazložio je direktor sajma Mijok.
U izjavi na prostoru izvan sajma Grmoja je ocijenio kako je "nečuveno da HDZ-ova politika ide toliko daleko da zabranjuje davanje izjava na javnom događaju".
"Ovo je očito napravljeno po nalogu HDZ-ovih šerifa iz ovog kraja, ministra Tomislava Tolušića, saborskog zastupnika Josipa Đakića i gradonačelnika Virovitice Ivice Kirina", ustvrdio je Grmoja.
Petrov je vezano uz temu o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, rekao kako je taj Zakon stupio na snagu prije točno godinu dana, a tek sada se predstavlja. "Ovaj je zakon donesen zbog jednog jedinog razloga, a to je Agrokor. On je i pisan samo za potrebe Agrokora, jer ni jedan dosadašnji zakon nije imao odredbe koje se odnose na specifičnu situaciju tipičnu upravo za procese u Agrokoru. Radi se o prijenosu ugovora u procesu restrukturiranja, a u slučaju Agrokora to je izvanredna uprava. Omogućilo se strancima da steknu ogromne površine najkvalitetnijeg državnog poljoprivrednog zemljišta koje je desetljećima HDZ davao Todoriću",  izjavio je Petrov. "Most je za to da se poljoprivredno zemljište dodjeljuje onima koji će ga stvarno obrađivati, te da mali poljoprivrednici dobivaju zemljište u zakup pod jednakim uvjetima i cijeni kao poduzeća iz sustava Agrokor, dodao je Petrov.
Ružica Vukovac rekla je da je poljoprivredno zemljište presudno za opstanak poljoprivrede, a kako se njime raspolaže, ocijenila je, vidljivo je kroz broj vlasnika i članova obiteljskih gospodarstava koji su napustili proizvodnju, svoju zemlju, a  u konačnici i domovinu, jer je najveći broj osoba koje su napustile Hrvatsku upravo iz ruralnih područja. Dodala je kako se država maćehinski odnosi prema onim 'pravim poljoprivrednicima, koji jedino žele uspjeti preživjeti od rezultata svoga rada, jer u ruralnim područjima i nema drugih resursa.
 "Nakaradnim zakonima su stotine hektara zemljišta dodijeljene pojedincima od kojih su se mnogi tek počeli baviti poljoprivredom, a mnogi od njih su birali koje će si table dodijeliti. Danas, desetak godina kasnije, vidljivo je da su sve obitelji koje su ostale bez zemljišta bile prisiljene napustiti selo ali i Hrvatsku. Rijetki uspijevaju održati svoju proizvodnju tako da uzimaju u zakup parcele ne pitajući za udaljenost ili cijenu. Vlada i Ministarstvo kreatori su novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji je donesen prije godinu dana, ali se ne primjenjuje, rekla je Vukovac.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.