Hrvatski radio

Radio Osijek

MOTUS – tek rijetki kandidati očitovali se o uključivanju civilnog društva

12.05.2021.

15:46

Autor: Radio Osijek/TM

MOTUS – tek rijetki kandidati očitovali se o uključivanju civilnog društva

MOTUS – tek rijetki kandidati očitovali se o uključivanju civilnog društva

Foto: - / -

Članovima platforme organizacija civilnog društva Osječko-baranjske županije MOTUS, koji posebno ističe potrebu uključivanja civilnog društva u kreiranje lokalnih politika, na njihov poziv da javno izraze svoje stavove odgovorilo je tek petero kandidata.

Dokument pod nazivom „Civilno društvo u pokretu - Koja je vaša vizija?“, koji sadrži temeljne vrijednosti civilnog društva, načela razvoja lokalnih zajednica i oblike suradnje s organizacijama civilnog društva, kao svojevrsna deklaracija dostavljen je svim kandidatima. Uz izražavanje podrške navedenim vrijednostima i načelima u razvoju zajednice i civilnog društva, kao i predloženim modelima suradnje i partnerstva između lokalne samouprave i organizacija civilnog društva, kandidati su imali mogućnost ukratko obrazložiti kojim projektima i inicijativama njihov politički program podržava navedene vrijednosti, načela i oblike suradnje te na koji način stvara povoljno okruženje za razvoj civilnog društva.
Četiri dana uoči izbora na njihovu su adresu stigli odgovori i izjave petero kandidata/kinja, redom kako su pristizali: kandidata za župana Ivana Anušića, kandidatkinje za gradonačelnicu Katarine Kruhonje, kandidata za gradonačelnika Gorana Kušeca, Miroslava Vaneka i Berislava Mlinarevića. "Sa žaljenjem konstatiramo kako se pozivu nisu odazvali svi kandidati i kandidatkinje", ističu iz MOTUS-a i dodaju: "Važno je još jednom naglasiti kako je ova akcija Platforme MOTUS potaknuta općom situacijom i dosadašnjim iskustvom koji, nažalost, ukazuju na nedovoljno prepoznate dobrobiti organizacija civilnog društva za društveni razvoj, za korištenje EU fondova kao i na suženi prostor za ostvarenje strukturiranog dijaloga i utjecaja na kreiranje javnih politika i donošenje odluka." Upozoravaju da je ukupno nepovoljno okruženje utjecalo na održivost organizacija civilnog društva, a time i na njihov oslabljeni utjecaj za odgovor na brojne potrebe i probleme s kojima se lokalne zajednice i društvo suočavaju. Istodobno društveni trendovi upućuju na potrebu daljnje demokratizacije društva, veće inkluzije i integracije isključenih i marginaliziranih skupina, suvremenog obrazovanja, inovativnosti kao i izrazito brze i fleksibilne reakcije na promjene u okruženju, poput nejednakosti, negativnih demografskih trendova i klimatskih promjena. "S obzirom na dosadašnju praksu odnosa prema organizacijama civilnoga društva, velika je mogućnost da ovi potencijali ostanu neiskorišteni. Stoga, još jedanput pozivamo kandidate, koji će za to dobiti priliku i bez obzira na ulogu koju će imati, da ono što su kroz ovu deklaraciju iskazali doista i primjene u lokalnoj politici. Građane pozivamo da se u što većem broju odazovu na ove izbore", ističu iz MOTUS-a.

Ivan Anušić je u svom odgovoru ukazao na činjenicu da se u svom sadašnjem mandatu župana "zalagao za uključivost i demokratičnost te jasne kriterije za sufinanciranje programa i projekata organizacija civilnog društva, prije svega kroz rad Savjeta za građanske inicijative."
O tome da Katarina Kruhonja i politička platforma Možemo razumije i uvažava značaj civilnoga društva u razvoju održive lokalne zajednice, ne treba posebno isticati. U svom odgovoru Kruhonja ističe kako "razvijeno i povezano civilno društvo prepoznaju kao socijalni kapital i ekonomski potencijal koji s margine valja staviti u fokus, jer su (....)organizacije civilnoga društva, njihovi članovi/ce, volonteri i suradnici poput tajnog života naše zajednice koji razvijanjem suosjećanja, suradnje i solidarnosti tkaju i jačaju društveno tkivo, a time i otpornost zajednice, a u opširnom odgovoru navodi i četiri točke kako će to učiniti.
SDP-ov kandidat Goran Kušec posebno ističe kako mu je namjera voditi participativnu politiku u dijalogu s građanima i organizacijama civilnog društva, te da u otvorenoj komunikaciji želi rješavati gradske probleme jer to i jest bit politike. "OCD su važan partner svakoj vlasti, bilo da artikuliraju interese građana, štite ljudska prava i nadziru vlast, ili pomažu građanima i „liječe“ društvene probleme i rade s izuzetno osjetljivim grupama ljudi, što smatram posebno važnim", odgovorio je Kušec najavljujući da će prvo velikom broju osječkih organizacija civilnog društva pomoći da riješe prostor u kojem će raditi.
Kandidat grupe građana Miroslav Vanek u svom odgovoru ističe: "Mi kao građanska inicijativa u svom fokusu djelovanja imamo iznimnu pažnju prema organizacijama civilnog društva. Štoviše, smatramo kako je urbanitet svakog grada mjerljiv s razinom razvijenosti kulture i civilnog društva u svakom gradu. (...) Programom „Jednostavno je" afirmativno se potiče sudjelovanje građana u životu zajednice čime direktno utječe na procese donošenja javnih politika." Istodobno žele u projekt "Osijek TO GOO" uključiti veći broj škola. Berislav Mlinarević, nezavisni kanidat za osječkog gradonačelnika iza kojeg stoje Domovinski pokret i Most u odgovoru je istaknuo dio svog programa o restrukturiranju gradske uprave, te da grad Osijek "ne može napredovati u gospodarskom i urbanom smislu ukoliko se taj napredak ne temelji na promicanju, prihvaćanju i provođenju vrijednosti modernih demokratskih društava", te da želi sudađivati s organizacijama civilnog društva.

MOTUS čine Centar za poduzetništvo, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Dječji kreativni centar DOKKICA, DKolektiv - organizacija za društveni razvoj, Inkluzivna kuća „Zvono", Nansen dijalog centar, PRONI Centar za socijalno podučavanje, Projekt građanske demokratske inicijative P.G.D.I., Udruga za rad s mladima Breza, Udruga za zaštitu prirode i okoliša „Zeleni Osijek", te Zaklada za razvoj lokalne zajednice Slagalica.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.