Hrvatski radio

Radio Osijek

Može li se i kako od umjetnosti udebljati pred zimu?

26.08.2022.

13:08

Autor: Radio Osijek

Tri medvjeda i gitara

Tri medvjeda i gitara

Foto: Dječje kazalište Branka Mihaljevića / -

Premijera predstave za djecu "Tri medvjeda i gitara" Ludwiga Bauera u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića bit će sutra (subota, 27. kolovoza) u sklopu Osječkoga ljeta kulture. Namijenjena je starijoj vrtićkoj i mlađoj osnovnoškolskoj djeci, a poučava ih o ljubavi, poštovanju, kreativnosti i razigranosti.


Luwig Bauer, poznati hrvatski pisac, djeci je poznat po basni "Tri medvjeda i gitara" koja je i na popisu lektire. Kako je istaknuo ravnatelj Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića Ivica Lučić, odabirom tog naslova poigrali su se s dobro poznatom Ezopovom basnom o cvrčku i mravu u kojoj svirač cvrčak nespreman dočeka zimu i ne završi dobro. Basna "Tri medvjeda i gitara" "ispravlja" tu povijesnu grešku i govori o tome da koliko god je hrana važna za život, bez umjetnosti se ne može.

Tri brata medvjeda Bukalo, Mrgud i Bero i njihov otac Bruno skladno žive u šumi i pripremaju se za zimu. Jedan zna loviti ribu, drugi je sakupljač meda, a treći... umjetnik. Može li se i kako od umjetosti udebljati pred zimu? Zašto je umjetnost važna i kako se gleda srcem, neka su od pitanja na koje se odgovori traže u bukovoj šumi. Priča o obitelji medvjeda uči djecu o životnim vrijednostima, sigurnosti, ljubavi, poštovanju, kreativnosti i razigranosti, ali jednako tako i o tome kako se prehraniti i preživjeti. Dakle, kako nahraniti dušu i kako nahraniti tijelo, kaže redateljica Morana Dolenc.

Tata, medvjed Bruno je Đorđe Dukić, medvjed Bukalo je Tena Milić Ljubić, Mrgud - Areta Ćurković, a Bero - Gordan Marijanović, medvjed kojeg više zanima gitara. Kako je poručio Gordan, predstava je to i za roditelje koji mogu shvatiti da možda kod kuće imaju jednog "malog Beru, umjetnika i osjetljivu dušu koja možda ima drukčije afinitete i pronalazi se u nečemu što je drugima čudno, ali je vrijedno svega onoga dobroga što zaslužuju i druge vještine.

Glazba u predstavi inspirirana je uspavankom koju je napisao Đorđe Dukić, a potpisuje ju Vlatko Panić. Kažu da je glazba "mekana", kao što su "mekani, topli" i medvjedi i predstava....

Asistentica je režije Lidija Kraljić, scenografiju, lutke i kostime osmislila je Ria Trdin, za scenski je pokret zaslužna Maja Huber, a oblikovanje rasvjete Igor Elek. Ulaznica za subotnju premijeru i nedjeljnu reprizu na OLJK-u više nema, ali već od rujna "Tri medvjeda i gitara" na pozornici su Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića.


Tri medvjeda i gitara

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.