Hrvatski radio

Radio Osijek

Može se i kod zubara i fizioterapeuta, no uz prethodnu najavu

04.05.2020.

12:47

Autor: Željko Kovačević

Miroslav Sikora, dr. med. dent.

Miroslav Sikora, dr. med. dent.

Foto: - / -

Danas je krenula druga faza popuštanja mjera u kojoj će liječnici otvoriti svoje ambulante, proradit će i privatne ordinacije, i zubari, a vrata svojih salona otvaraju frizeri, kozmetičari te saloni za masažu te fizioterapeuti. Za sve usluge trebat će se prethodno najaviti.

Nošenje zaštitnih maski je obvezno, kao i dezinfekcija, mjerenje temperature te veći razmak između osoba u čekaonicama i ambulantama. U prostoru čekaonice veličine četiri četvorna metra, smije biti samo jedna osoba, a ukupno ne više od pet ljudi. Pregledi će se organizirati u razmacima od najmanje 15 minuta kako bi se prostorije provjetravale i dezinficirale poslije svakog korisnika. Toni Nenadić, osječki fizioterapeut, ističe kako posebnih promjena u njegovom poslu nema, osim maski i rukavica. „Kod nas su i uobičajeno visoki higijenski standardi. Osobe pojedinačno ulaze u prostor gdje radimo, bez pratnje, a prostor iza svakog dezinficiramo. Sada će na ulazu biti dezificijensi za ruke, a mi ćemo koristiti maske i rukavice. Novo je da ne otvaram vrata nikome bez prethodne telefonske najave, samo inspektorima.”, našalio se poznati osječki fizioterapeut
I kod liječnika i stomatologa će se odlaziti uz prethodnu telefonsku najavu. Pacijent mora potvrditi da nema simptome koji bi se mogli povezati s koronavirusom i da nije u kućanstvu s nekim tko je obolio ili je u samoizolaciji. „Više nema nenajavljenih dolazaka u ordinacije. Obvezne su telefonske najave, a prilikom ulaska u ordinaciju mjerit će vam se tjelesna temperatura. Također će se morati potvrditi da nemate drugih simptoma koji ukazuju na simptome bolesti COVID-19 te da niste u samoizolaciji ili u kontaktu s osobama koje su u samoizolaciji. Pazit će se na vremenski razma između pacijenata koji ulaze u ordinaciju, a ordinacije će se između svakog pacijenta provjetravati i dezinficirati. Sve će to trajati puno duže i stoga molim sve pacijente za puno strpljenja kako bi svi mi ostali zdravi.”, objasnio je doktor Miroslav Sikora, predsjednik povjerenstva Hrvatske komore dentalne medicine.
Zubari će se, radi specifične opreme koju koriste u radu, morati držati još strožih epidemioloških mjera. Svi pacijenti koristit će jednokratne ogrtače, a liječnici zaštitne vizire koji im prekrivaju lice.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.