Hrvatski radio

Radio Osijek

Možemo! Osijek pokrenuo peticiju protiv poskupljenja javnog gradskog prijevoza

07.01.2023.

17:49

Autor: Radio Osijek/TM

Možemo! Osijek pokrenuo peticiju protiv poskupljenja javnog gradskog prijevoza

Možemo! Osijek pokrenuo peticiju protiv poskupljenja javnog gradskog prijevoza

Foto: Možemo! Osijek / -

Politička platforma Možemo! Osijek pokrenula je on-line potpisivanje peticije protiv poskupljenja javnog gradskog i prigradskog prijevoza u Osijeku. Povod je najnovije poskupljenje usluga GPP-a, koje je Osijek dovelo do neslavnog vrha najskupljih gradova u zemlji.

Možemo! Osijek smatra da je nužno korigirati cijene, uskladiti ih s uslugom, potrebama i realnim mogućnostima građana . U izjavi za medije,, koju potpisuju predsjednica osječkog ogranka stranke Katarina Kruhonja i gradski vijećnik Boris Kiš ustvrđuje se kako se Osijek već godinama ne može pohvaliti jeftinim javnim prijevozom. 

„No, sada se može pohvaliti najvećim poskupljenjima i najskupljim kartama u odnosu na druge velike gradove u Hrvatskoj. GPP je 28. prosinca 2022. objavio nove cijene gradskog i prigradskog prijevoza koje će, uzimajući u obzir platežnu moć građana mjerenu prosječnom plaćom, imati znatno veći udar na džepove Osječana nego cijene prijevoza u drugim velikim gradovima Hrvatske”, ustvrđuje dvoje vijećnika i donose pregled svih poskupljenja karata u javnom gradskom prijevozu: „Pojedinačna karta koju kupuje građanin poskupljuje za nevjerojatnih 69,50% (13,56 HRK), a najviše poskupljuju karte za socijalne kategorije: studentska karta, 88,73% (226,04 HRK); nezaposleni bez naknade, 100,93% (60,28 HRK); srednjoškolska,119,78%(120,55 HRK) i umirovljenici s „velikim“ mirovinama, 126,04% (226,04 HRK)! U Osijeku, gradu studenata, najveći je udar na studentske karte - studentska karta iznosi 3,00% prosječne plaće dok je u Zagrebu 1,2%, u Splitu 1,8%, u Rijeci 2,1%, u Zadru 2,5%.”

U pozivu građanima da iskažu svoj stav te se založe za pravednije, poštenije i pristupačnije cijene gradskog i prigradskog prijevoza, vijećnici Možemo! Osijek ističu da će se, uz njihovu podršku, „zalagati za dugoročno održivu gradsku politiku učinkovitog i pristupačnog javnog prijevoza kao poticaj za gospodarstvo i pogodne uvjete studiranja, socijalnu i ekološku mjeru.”

Peticija je dostupna na FB Političke platforme MOŽEMO! Osijek: https://www.peticijeonline.com/peticija_protiv_poskupljenja_karata_gpp-a_osijek#form

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.