Hrvatski radio

Radio Osijek

Možemo oslobođen optužaba za kršenje ravnopravnosti spolova

21.04.2022.

14:38

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Sandra Benčić

Sandra Benčić

Foto: Željka Bačić / Radio Osijek

Politička platforma Možemo na osječkom je Prekršajnom sudu oslobođena optužaba za kršenje Zakona o ravnopravnosti spolova, izvijestili su danas u Osijeku predstavnici te platforme, proglasivši to velikom pobjedom za njih, ali i sve žene u Hrvatskoj.

Koordinatorica platforme i saborska zastupnica Sandra Benčić u izjavi novinarima podsjetila je kako je Državno odvjetništvo pokrenulo postupak sumnjajući u kršenje Zakona o ravnopravnosti spolova, jer je kandidacijska lista Možemo za osječko Gradsko vijeće imala veći broj žena.

Ističe kako je osječki Prekršajni sud ispravno odlučio da se pravna norma, koja govori da kandidacijske liste trebaju biti uravnotežene, mora tumačiti u skladu sa svrhom i ciljem zakona - da podzastupljen spol dođe do minimalno 40 posto zastupljenosti u tijelima političkog predstavljanja.

"Na žalost, u Hrvatskoj ni na jednoj razini, lokalnoj, županijskoj ili nacionalnoj još uvijek nemamo taj minimum od 40 posto žena u tijelima političkog reprezentiranja, zato su žene još uvijek podzastupljen spol", kaže Benčić. Stoga smatra potpuno opravdanim da Možemo kroz izborne liste izražava svoje političko stajalište da treba više žena u politici.

Putokaz političkim strankama u vezi zastupljenosti žena

"Mi smo liste sastavljali tako da bi žene stavljali na prva mjesta, kako bi bili sigurni da će biti izabrane, dok ih mnoge stranke stavljaju na zadnja mjesta, pa imamo ovako lošu zastupljenost", ustvrdila je Benčić. "Ovo je velika pobjeda za nas i sve žene u Hrvatskoj, ističe, a odluka suda predstavlja i putokaz svim političkim strankama da više pažnje obrate na zastupljenost žena na listama i u tijelima političkog odlučivanja", dodala je.

Poručila je kako se nastavljaju boriti za pravo i mogućnost žena na usklađivanja karijere i obiteljskog života te da im se omogući sudjelovanje u političkom životu, jer je to jedini put koji vodi stvarnoj, a ne samo nominalnoj ravnopravnosti muškaraca i žena u Hrvatskoj.

S obzirom da se radi o prvostupanjskoj presudi Benčić ističe kako treba vidjeti hoće li se DORH žaliti na takvu odluku.

"Iskreno se nadam da će DORH uvidjeti da nema nikakvog razloga za žalbu i apsolutno sam sigurna da će taj spor u konačnici izgubiti, jer bi bilo nelogično i apsurdno kažnjavati političke stranke zato što stavljaju više žena na izbornu listu, kad su žene podzastupljen spol", kaže Benčić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.