Hrvatski radio

Radio Osijek

Mrkonjićev „Pogled” na Slavoniju, Baranju i Srijem

21.11.2022.

22:19

Autor: Radio Osijek/TM

Mrkonjićev „Pogled” na Slavoniju, Baranju i Srijem

Mrkonjićev „Pogled” na Slavoniju, Baranju i Srijem

Foto: OBŽ / -

Večeras je u Osijeku održana promocija fotomonografija „Pogled” osječkog fotografa Marka Mrkonjića, nastala nakon jednogodišnjeg istraživanja najljepših kutaka Slavonije. Neke od stotinjak fotografija objavljenih u knjizi izložene su u atriju Arheološkog muzeja.


„Izložba je nastala s idejom da Slavoniju prikažem iz jedne bolje i ljepše perspektive, a tek kad sam počeo snimati dronom shvatio sam da su oko nas predivni prizori kojih najčešće nismo ni svjesni. Na svemu sam radio oko godinu dana, uz veliku pomoć Krešimira Reze, Ivana Vidakovića i Nikole Patkovića kojima zahvaljujem na svemu”, kazao je Mrkonjić.

Čestitke autoru uputio je i zamjenik osječko-baranjskog župana Mato Lukić istaknuvši kako su prikupljene fotografije vrijedan zapis bogatstva i raznolikosti čitavog istoka Hrvatske. „Hvala našem fotografu i fotoreporteru Marku Mrkonjiću na uloženom trudu da Slavoniju i Baranju prikaže u svoj njihovoj ljepoti i jedinstvenosti”, rekao je Lukić.

 Direktorica Turističe zajednice Osječko-baranjske županije Ivana Jurić naglasila je kako fotografije iz zraka, iz jednog potpuno drugačijeg kuta, omogućavaju publici potpuno drugačiji doživljaj slavonske arhitekture, njezinih boja  kontura i svega onoga što Slavoniju čini drugačijom turističkom destinacijom.

Fotografska priča Marka Mrkonjića – od Iloka do Papuka, preko Vukovara, Našica i Kopačkog rita – stala je na 120 stranica. Godinu dana Mrkonjić je bilježio prizore Slavonije, Baranje i Srijema iz zraka koje je spojio s fotografijama iz svoje arhive. „Možda ni sami ne znamo koliko poznajemo svoj kraj, a knjiga ima za cilj prikazati Pogled na jednu sasvim drugu perspektivu Slavonije, baš onako kako sam ju i ja doživio dok sam stvarao fotografije,“ kaže Mrkonjić.

Marko Mrkonjić rođen je 1982. godine u Osijeku. Bio je dugogodišnji suradnik Večernjeg lista, Glasa Slavonije i Pixella, a trenutno surađuje s fotoagencijom Cropix i Hinom. Sudjelovao je na projektu izrade fotomonografije za Hrvatske ceste te u pripremi fotografija za izradu udžbenika za 3. i 4. razrede u izdanju Školske knjige. Do sada je imao dvije samostalne izložbe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.