Hrvatski radio

Radio Osijek

Msgr. Marin Srakić: „Mir je iskonski čovjekov izraz"

02.01.2019.

09:20

Autor: Radio Osijek

fotografije Anica Banović, web stranica Đakovačko - osječke nadbiskupije

fotografije Anica Banović, web stranica Đakovačko - osječke nadbiskupije

Foto: - / -

Na svetkovinu Bogorodice Marije, đakovačko - osječki nadbiskup u miru Marin Srakić, u zajedništvu s nadbiskupom Đurom Hranićem, generalnim vikarom Ivanom Ćurićem te još šestoricom svećenika, predvodio je svečano misno slavlje u đakovačkoj prvostolnici Svetog Petra.

U svojoj homiliji nadbiskup Marin protumačio je neke misli pape Franje, izrečene u poruci za Svjetski dan mira pod geslom „Mir kući ovoj“. „Mir je iskonski čovjekov izraz, štoviše, čežnja za vječnim mirom prati čovječanstvo iz tisućljeća u tisućljeće. Ni jedan Božji dar čovječanstvo ne smatra hitnijim od dara mira. Ni jedna druga obveza ljudima nije hitnija od te da od Boga isprose mir, puni pouzdanja u njega i njegovo obećanje mira. U današnjoj situaciji nema za Crkvu hitnije zadaće od mira, i u znakovima vremena koji se ističu na početku trećeg milenija, sigurno se nalazi i pitanje mira“, rekao je mons. Srakić.

Ukazao je na trenutnu svjetsku situaciju, „zveckanje“ oružjem i zabrinutost, te istaknuo kako mir nije prvenstveno političko pitanje, nego temeljno pitanje ljudske i kršćanske egzistencije, odnosno života. „Mir je vrijednost bez granica. Mir je također religiozno pitanje. Svi mi, kršćani i nekršćani, udišemo sagorjeli zrak Hirošime. Čovjek je ušao u novo razdoblje planete i mora računati s problemom atoma. On pred sobom ima najdramatičniju budućnost u povijesti, budućnost koja može biti život i smrt za ljudsku vrstu. Pitamo se hoćemo li mi, kršćani, biti sposobni gledati tu budućnost, prihvatiti nuklearnu situaciju suvremenoga čovjeka i pridonijeti izgradnji mira?“, zapitao se nadbiskup Marin, dodavši kako Crkva ima pravo i obvezu uključiti se u djelo mira.

„Rječnik Crkve o miru drugačiji je negoli nekog političara. Rječnik Crkve je proročki. Ona ne nastupa politički, već svojim ‘oružjem’ – molitvom, svjedočanstvom života, u pomirenju i navještaju Krista koji je naš mir“, naglasio je u propovijedi nadbiskup Marin, pitajući se shvaćamo li – kada govorimo o miru – što je to mir, jer mir nije tek puka odsutnost otvorene agresije, rata, niti pravi mir počiva na vojnoj vlasti, jarmu, kaznenoj sankciji, ekonomskoj ovisnosti, brutalnoj povredi nacionalne svijesti…

„Neki će reći da je mir stanje društvene pravednosti, demokratskog sređivanja sukoba, suradnje među ljudima i narodima. Takav mir obuhvaća niz vrijednosti. Nema mira tamo gdje se ne poštuje život, sloboda, istina. Bez pravednosti nema mira, bez sigurnosti nema mira, bez razvoja i solidarnosti nema mira“, rekao je na kraju propovijedi nadbiskup Marin, posvješćujući okupljenim vjernicima kako su svi ponaosob dužni uključiti se u izgrađivanje mira, ugledajući se u Blaženu Djevicu Mariju – Bogorodicu, koju Crkva slavi na ovaj dan.

Misno slavlje pjesmom je pratio Mješoviti katedralni zbor, pod vodstvom maestra Ivana Andrića.

/tekst i fotografije Anica Banović, web stranica Đakovačko - osječke nadbiskupije/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.