Hrvatski radio

Radio Osijek

Mudraci su sačuvali svoju slobodu

06.01.2015.

17:15

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Poklon triju mudraca ili kraljeva svjedoči da neke vrednote u svim kulturama i vremenima moraju biti neporecive. Njih nitko ne može i ne bi smio dovoditi u pitanje moglo se čuti na misnom slavlju koje je u Đakovu predvodio đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić.

Nadbiskup je primijetio kako su mudraci, intelektualci, shvatili da će se na jednom mjestu i u jednoj kulturi, u jednome narodu roditi čovjek koji će biti simbol jedinstva oko kojega se svi ljudi mogli skupiti. "Ti su intelektualci došli tražiti to mjesto kod zemaljskog autoriteta, negdje u krugovima vlasti. No, ono što objedinjuje ljude, princip jedinstva ljudskoga roda nije u krugovima zemaljske vlasti", istaknuo je mns. Hranić. „Kralj Herod, zemaljski silnik po vladalačkom je lukavstvu htio iskoristiti mudrace za svoje namjere. I to je također jedno od trajnih iskustava svijeta da vlast uvijek želi iskoristiti znanstvenike intelektualce“, rekao je u propovijedi nadbiskup Hranić i nastavio kako se njima, na žalost, tijekom povijesti često manipuliralo ili su se, zbog povlastica, podvrgavali raznim ideologijama: „Takvi intelektualci, koji svoje sposobnosti ne usmjere na dobro nego na opravdavanje postupaka vlasti i vlastodržaca, često su izvorište velikih zala.“ No, trojica su mudraca, koji su se došli pokloniti Isusu, sačuvala svoju slobodu, poslušali Božje nadahnuće i krenuli svojim putem. Jednako tako, poručuje mons. Hranić vjernici moraju tražiti istinu i vrijednosti koje se možda neće svidjeti svima. Ali će dovesti do mira, pravednosti i ljubavi među ljudima i narodima. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.