Hrvatski radio

Radio Osijek

Multidisciplinarni pristup oralnome zdravlju

26.02.2018.

16:42

Autor: Ksenija Zelenić

Foto-vasstomatolog.com

Foto-vasstomatolog.com

Foto: - / -

Hrvatska je prema broju karijesom zahvaćenih zuba na žalost na visokoj ljestvici lošeg oralnoga zdravlja. Na žalost još nije u svijesti ljudi, naših mladih roditelja, zaživjela ideja o oralnoj higijeni i zdravlju.

Zaboravljamo koliko je to važno i koliko utječe na brojne sistemske bolesti. Već od začeća, preko rođenja i nicanja prvog zuba. moramo voditi računa o dentalnom zdravlju i higijeni. O potrebi multidisciplinarnog pristupa u unaprijeđenju oralnog zdravlja, govorilo se  na stručnom skupu u Osijeku kojega su uz Ministarstvo zdravstva organizirali Hrvatski Zavod za javno zdravstvo, Hrvatska komora dentalne medicine i KBC Osijek. Ministarstvo zdravstva je 2015.godine osmislilo Nacionalni program prevencije karijesa kod male djece i takozvanu zubnu putovnicu, kojima je cilj sačuvati zdrave zube i stvoriti preduvjet zdravlja općenito. U mnogim naprednim europskim zemljama  neznaju što je to karijes. Istodobno, tehnologija u dentalnoj medicini napreduje prebrzo i svakodnevno smo svjedoci velikih kontrasta. S jedne strane imamo mogućnosti za savršene zube i samim time i zdravlje, a s druge se još uvijek borimo s karijesom. Stoga i ovaj stručni skup u Osijeku ukazuje na potrebu što ranijeg odlaska s  djetetom u dentalnu ambulantu - već nicanjem prvog zuba, kako bi se ono naviknulo na prostor, a upis u vrtić  trebao bi biti uvjetovan odlaskom dječejem stomatologu.Čuo se zanimljiv komentar stručnjaka kako će dijete prije imati najmoderniji mobitel a zubnu putovnicu tek u nuždi, odnosno, kad zub počne boljeti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.