Hrvatski radio

Radio Osijek

Multimedijalna izložba o ratnom razaranju Osijeka 90-tih

24.10.2020.

22:43

Autor: Davor Lončarić

Multimedijalna izložba o ratnom razaranju Osijeka 90-tih

Multimedijalna izložba o ratnom razaranju Osijeka 90-tih

Foto: - / -

U Hrvatskom domu Čepin u subotu je u povodu 29. obljetnice ustroja 130. brigade Hrvatske vojske otvorena izložba „Osijek na udaru brutalne agresije“ o ratnom razaranju i uništavanju Osijeka u velikosrpskoj agresiji 90-tih, tijekom Domovinskog rata.

Riječ je o putujućoj multimedijalnoj izložbi o ratnom razaranju i uništavanju kulturnih, gospodarskih, civilnih, sakralnih i sportskih objekata u brutalnoj velikosrpskoj agresiji na Osijek 90-tih godina, priopćeno je u subotu iz Udruge hrvatskih branitelja 130. brigade HV Osijek - Heroji Osijeka,
Prije otvorenja izložbe u Parku hrvatskih branitelja su na Spomenik poginulih hrvatskih branitelja 130. brigade HV-a i Čepina vijence položili izaslanik ministra hrvatskih branitelja, načelnik Općine Čepin, izaslanstvo Udruge Heroji Osijeka i predstavnici Koordinacije braniteljskih i stradalničkih udruga Domovinskog rata Osječko-baranjske županije.
Predsjednik braniteljske udruge Heroji Osijeka i autor izložbe, bojnik Zlatko Dernaj, rekao je kako "ne smijemo dopustimo da nekultura zaborava pobijedi kulturu i važnost sjećanja na vrijeme ponosa i slave, stvaranja i obrane Hrvatske države".
„Cjelokupna hrvatska povijest pokazuje da su nam različiti okupatori i totalitarni režimi uskraćivali pravo na nacionalni identitet, kulturu i Hrvatima nametali neke svoje istine. Istina koju mi promičemo je povijesna pobjeda nad brutalnom agresijom u Domovinskom ratu, kako se ona ne bi, različitim povijesnim i medijskim manipulacijama, izmijenila i obrambeni rat proglasila građanskim. U ovom mjestu mnogo je pravih heroja koji nisu žalili položiti život za obranu svoga naselja, obitelji i sugrađana i na njih trebamo biti posebno ponosni", rekao je Dernaj na otvorenju izložbe.
Naglasio je da je ona važan doprinos promicanju istine i vrijednosti Domovinskog rata, koja na faktografski i dokumentaristički način ukazuje na vrijeme sustavnog razaranja i uništavanja svih tragova hrvatske kulture.
Ratni zapovjednik 130. brigade HV Osijek pukovnik Živko Mijić osvrnuo se na veliku žrtvu branitelja brigade u vremenu teških borbi za očuvanje suvereniteta, podsjetivši na veliki doprinos branitelja i svih stanovnika Čepina u obrani i zaustavljanju agresije.
Izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda predsjednik županijske Koordinacije udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata Ante Blažević naglasio je važnu ulogu pripadnika 130. brigade HV-a u obrani Čepina, Osijeka, Slavonije i šire i pozvao predstavnike braniteljskih udruga na zajedništvo.
I domaćin svečanosti načelnik Općine Čepin Dražen Tonkovac istaknuo je važnost obilježavanja obljetnica iz Domovinskog rata, posebno 130. brigade HV. Zahvalio je predstavnicima braniteljskih udruga na njihovom radu na promicanju vrijednosti obrambenog Domovinskog rata.
Multimedijalna putujuća izložba "Osijek na udaru brutalne agresije“ će u Hrvatskom domu Čepin biti otvorena do 31. listopada.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.