Hrvatski radio

Radio Osijek

Vozači oprez, počinje škola!

02.09.2022.

14:34

Autor: HRT Radio Osijek

Počinje nova školska godina - „Poštujte naše znakove“

Počinje nova školska godina - „Poštujte naše znakove“

Foto: - / -

U ponedjeljak počinje nova školska godina kada će u osnovnoškolske klupe po prvi put sjesti i oko 36 tisuća prvašića, a ujedno će tako započeti i svoje samostalno sudjelovanje u prometu. Kako bi im prvi školski dani protekli što je sigurnije moguće policijske uprave diljem zemlje će i ove godine u zoni škola i odgojno-obrazovnih ustanova provoditi edukativnu akciju "Poštujte naše znakove".


Akcija "Poštujte naše znakove", koja se ove godine provodi 28. put, usmjerena je na zaštitu sve djece u prometu , ali osobito one koji će od ponedjeljka u njemu prvi put sudjelovati. Stoga iz policijske uprave Osječko-baranjske pozivaju vozače na poseban oprez u blizini škola. Podsjećamo kako je u zonama škola i odgojno-obrazovnih ustanova brzina kretanja vozila ograničena na 40km/h, a pozivamo i sve vozače da u zonama škola ne parkiraju nepropisno. Također, treba voditi računa kako djeca još uvijek ne poznaju prometne propise te se stoga treba prilagoditi brzina kretanja, a po potrebi i zaustaviti svoje vozilo te djeci dati znak rukom da sigurno mogu prijeći cestu, savjetuje načelnik postaje Prometne policije Osijek Vitomir Lučić, koji ističe kako su djeca najugroženija skupina u prometu iz nekoliko razloga. Nižeg su rasta što onemogućuje dobru preglednost prometne situacije te su i teže uočljiva ostalim sudionicima u prometu, a smanjena im je i sposobnost točne procjene brzine i udaljenosti vozila. Također, često zbog zaigranosti u prometu reagiraju nenadano i impulzivno, istaknuo je, između ostalog, Lučić te pozvao roditelje da i u prometu budu primjer vlastitoj djeci. Nikada, bez obzira u kolikoj ste žurbi, ne činite u pratnji djeteta prometne prekršaje. Razgovarajte s djecom i ukažite im na potencijalne opasnosti koje vrebaju na njihovom putu do škole i pri povratku kući, a posebice vježbajte s njima siguran prelazak kolnika. Objasnite im ulogu pješačkog prijelaza i semafora i razloge zbog kojeg iste trebaju koristiti. Odaberite najsigurniji put do škole i nazad, koji ne mora biti i najkraći, te im vlastitim primjerom pokažite kako se ispravno ponašati u prometu.  

Najava akcije "Poštujte naše znakove"

Najava akcije "Poštujte naše znakove"

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Uz edukaciju policija će tijekom akcije poduzimati i sve zakonom propisane mjere prema nediscipliniranim vozačima, odnosno prema vozačima koji ne poštuju prednost prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu. Jednako tako, policijski službenici će sankcionirati i sva nepropisno parkirana i zaustavljena vozila u zonama škola, te će u istom razdoblju pojačano kontrolirati i brzinu kretanja vozila na prometnicama u zonama škola i represivno djelovati na vozače koji ne poštuju ograničenja brzine. Već uobičajeno, za trajanja akcije u zonama škola radit će i pripadnici prometne jedinice mladeži, a što najviše veseli osnovnoškolce. Tamo gdje su oformljene, na obilježenim pješačkim prijelazima radit će i školske prometne jedinice. Zadaća prometnih jedinica je da u vrijeme dolaska i odlaska djece u/iz škole upravljaju prometom pješaka na jednom pješačkom prijelazu u blizini škole, dok će u ostalom vremenu upozoravati vozače na nepropisno parkirana vozila.

 

Budući da se podjednako vodi računa o svim vidovima prometa, policija će samostalno, ali i u suradnji s Inspekcijom cestovnog prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, provoditi nadzor autobusa kojima se organizirano prevoze djeca. Kao dio akcije, policija je već, u suradnji s lokalnim i regionalnim samoupravama, obavila pregled prometnica i prometne signalizacije u blizini škola, a njihovo pojačano prisustvo na tim lokacijama može se očekivati tijekom čitavog rujna, najavili su još iz policije ujedno zaželjevši svim školarcima i roditeljima sretan i siguran početak nove školske godine.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.