Hrvatski radio

Radio Osijek

Mural na "Ljepotici" Kniferu u čast

11.06.2015.

13:08

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ispred sjevernog pročelja zgrade zvane "Ljepotica" na raskrižju Ulice kneza Trpimira i Vukovarske ulice, predstavljen je oslikani mural u obliku meandra poznatog likovnog umjetnika, rođenog Osječanina Julija Knifera.

Mural u crnoj i bijeloj boji, s meandrom i natpisom "Meandar – ritam života i kulture" oslikali su mladi i već poznati osječki umjetnici Armando El-Hag Hassan i Antonio Hočevar iz Original Skillz Croatia/Udruge Hip Hop Osijek, uz suglasnot stanara "Ljepotice".
Ovaj mural simbolično predstavlja završetak i trajno obilježavanje projekta suradnje između Odjela za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Muzeja likovnih umjetnosti Osijek, započetoj u povodu retrospektivne izložbe Kniferovih radova, koja je pod nazivom "Bez kompromisa" od 12. ožujka do 30. travnja bila postavljena u MLU Osijek. Višemjesečni projekt započet je na inicijativu asistentica na Odjela za kulturologiju - Katedri za kulturalni menadžment Marte Borić i Ive Buljubašić. Mural također predstavlja povezivanje stanovnika grada Osijeka i rad Julija Knifera te podršku kandidature grada Osijeka kao Europske prijestolnice kulture.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.