Hrvatski radio

Radio Osijek

16:13 / 23.07.2015.

Autor: Radio Osijek/TM

Muškarac se lažno predstavlja i obilazi poduzetnike

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iz Hrvatske gospodarske komore stiglo je upozorenje kako su ih posljednjih dana brojni poduzetnici s područja Osijeka obavijestili da ih obilazi muškarac koji se predstavlja kao zaposlenik HGK i nudi memorijski štapić (USB stick) s Paketom osobnih podataka pravnih subjekata Republike Hrvatske. Iz HGK upozoravaju poduzetnike da je riječ o prijevari te da ništa ne preuzimaju i ne potpisuju.

"Također, često nas kontaktiraju poduzetnici kojima pristižu ponude za uvrštavanje njihovih podataka u različite međunarodne i domaće baze podataka ili adresare. I u ovom slučaju naglašavamo važnost opreza i čitanja svega što piše u dokumentima koji im se nude na potpis (pa i onoga što piše najsitnijim slovima ili na samom kraju teksta). U posljednje vrijeme, suglasnost za objavu podataka od poduzetnika se traži telefonski. Savjetujemo poduzetnicima da prilikom telefonskoga kontakta ne daju nikakvu izjavu koja bi se mogla protumačiti kao potvrda ili pristanak, nego da se ograde od odgovora tako da ne pristaju ni na što dok ne dobiju pisanu ponudu koju će nakon toga proučiti te odlučiti hoće li je prihvatiti ili odbiti. U gotovo svim ovakvim slučajevima pokazalo se da su poduzetnici svojim potpisom ili usmenim pristankom preuzeli i financijske obveze, od kojih se neke protežu i na nekoliko narednih godina", stoji u priopćenju iz HGK.
Istodobno pozivaju poduzetnike da se za sva pitanja i nejasnoće u ovim ili sličnim slučajevima obrate najbližoj županijskoj komori i Središnjici HGK, čije kontakte mogu pronaći na adresi http://www.hgk.hr/kontakti-hgk.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.