Hrvatski radio

Radio Osijek

Muzej Đakovštine obilježio 70 godina postojanja

01.04.2022.

23:11

Autor: Radio Osijek/TM

Muzej Đakovštine izložbom obilježio 70 godina postojanja

Muzej Đakovštine izložbom obilježio 70 godina postojanja

Foto: Grad Đakovo / -

Muzej Đakovštine večeras je prigodnom izložbom i foto-vremeplovom uz brojnu publiku obilježio 70. obljetnicu svog djelovanja. 

Na povijest Muzeja od njegova osnutka 1952. godine do danas, podsjetila je ravnateljica Marina Božić. Osvrnula se na problem prostora koji je bio prisutan sve do 2002. godine kada je Muzej Đakovštine uselio u zgradu u kojoj se danas nalazi. Ondje su pak nakon preseljenja formirana tri stalna postava – etnološki, povijesni s razdobljem vezanim za Domovinski rat, kao i arheološki stalni postav. 

Danas je zgrada, kazala je Božić, u sve derutnijem stanju. „Apliciranjem na EU fondove želimo ju temeljito rekonstruirati”, rekla je ravnateljica. U Muzeju Đakovštine bile su postavljene brojne izložbe, ostvarena je suradnja sa znanstvenim institucijama, drugim muzejima, pojedincima, a tu je i živa izdavačka djelatnost. U dvorišnom dijelu je i knjižnica s građom.

O postavima Muzeja govorile su kustosica arheologije Jelena Boras i kustosica etnologije Ivana Dević, a o muzejskoj knjižnici i izdavačkoj djelatnosti knjižničarka Andrea Heđi.

Obljetnicu Muzeju je u ime osječko-baranjskog župana čestitala pročelnica Tatjana Roth, a u ime Ministarstva kulture državni tajnik Ivica Poljičak koji je i otvorio izložbu. Gradonačelnik Marin Mandarić je rekao kako Muzeju nije potrebna samo obnova, nego značajnija rekonstrukcija njegove zgrade kako bi odgovorio svim potrebama današnjeg vremena. Naglasio je da će Grad i dalje stajati iza svoje kulturne ustanove, te da u tim aktivnostima očekuje i potporu EU fondova i Ministarstva kulture. Uputio je zahvalu svima koji su na bilo koji način u proteklih sedam desetljeća doprinijeli radu i rastu Muzeja Đakovštine.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.