Hrvatski radio

Radio Osijek

Muzej Slavonije - nova izložba za Međunarodni dan muzeja

14.05.2020.

15:18

Autor: Davor Lončarić

Muzej Slavonije - nova izložba za Međunarodni dan muzeja

Muzej Slavonije - nova izložba za Međunarodni dan muzeja

Foto: - / -

Izložbom "Tikva mala, a stotinu šara" autorice Vlaste Šabić Muzej Slavonije u Osijeku u ponedjeljak obilježava Međunarodni dan muzeja. Taj će dan muzej biti otvoren od 12 do 20 sati, a pozivaju i na virtalnu šetnju izložbom "Donacije".

Na etnografskoj izložbi koja nosi naziv „Tikva mala, a stotinu šara“, osim tekstova i fotografija na plakatima i rollupovima bit će izloženo oko stotinu ukrašenih i više neukrašenih tikvica, raznih veličina i motiva, zatim drugih predmeta ukrašenih tikvičarskim motivom, kao što je namještaj, glazbeni instrumenti, rog, tekstil i pisanice.. 

Autorica Vlasta Šabić naglasila je na konferenciji za novinare kako je oslikavanje i rezbarenje tikvi specifično za sjeveroistočni dio Hrvatske, pogotovo za područje Županje, Vinkovaca, Đakova i Slavonskog Broda. "Kao i svako narodno rukotvorstvo- oslikane tikve prikazuju bogat narodni duh, nevjerojatnu maštovitost, bogatu duhovnu kulturu naših prostora", rekla je Šabić. Oslikavanje tikvica razvilo je posebnu ornamentiku specifičnu za prostore nekadašnje vojne krajine, a izložba prikazuje i sličnost ornamentike na tikvama s ornamentikom drugih predmeta, poput nošnji, pokućstva ili glazbenih instrumenata. 

Otvorenje izložbe više kustosice Vlaste Šabić bit će održano u nedjelju u 17,30 u programu lokalne televizije i to zbog pandemije koronavirusa, no već sljedećeg dana građani će uz potrebne mjere zaštite moći pogledati izložbu u muzejskom prostoru. 

Ravnatelj Muzeja Slavonije Denis Detling najavio je kako će se uz izložbu "Tikva mala, a stotinu šara" u muzeju moći pogledati i izložba "Donacije" koja je zaživjela i u virtalnom obliku. 

U nastavku poslušajte izjave Vlaste Šabić i Denisa Detlinga.

Tikva mala, a stotinu šara - Vlasta Šabić i Denis Detling

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.