Hrvatski radio

Radio Osijek

Muzej vučedolske kulture-suvremeni koncept muzeja

03.12.2019.

17:31

Autor: Mirta Milas

Foto: arhiva HRT-a

Foto: arhiva HRT-a

Foto: - / -

Bila je to tema predavanja koje je na Akademiji za umjetnost i kuturu u Osijeku održala ravnateljica tog muzeja Mirela Hutinec .

"Muzej vučedolske kulture nacionalni je arheološki muzej posvećen samo jednoj prapovijesnoj kulturi 3. tisućljeća prije Krista i nalazi se na arheološkom lokalitetu, čija je zgrada obogatila kulturni krajolik. Nije ga devastirala, nego se uklopila u njega i na autentičnoj je lokaciji prezentirala jednu pravu prapovijesnu civilizaciju koja nam je toliko toga ostavila, toliko nekih standarda koje smatramo danas potpuno normalnim. Riječ je o primjerice širini vrata od 80 centimetara, kalendarima ili obući za lijevu i desnu nogu, dakle svemu onome što mi smatramo suvremenom civilizacijskom stečevinom. U velikom dijelu toga vidimo tragove vučedolske kulture. Sam muzej, postav i nova muzejska zgrada otvoreni su 2015. godine i upravo je ta cjelina na suvremen način prikazala tu jednu važnu civilizaciju, što znači da muzej dobro komunicira kroz svoj stalni postav,a naravno i kroz aktivnosti muzeja sa širim krugom posjetitelja", istaknula je ravnateljica Mirela Hutinec. Upravo je predavanje na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku pokazalo da je veliko zanimanje za ovu temu. "Nadam se da će studenti, potaknuti ovim predavanjem, imati ponovnu želju doći u muzej i naučiti neke dodatne sadržaje. Muzej vučedolske kulture velika je kulturna vrijednost za ovaj dio Hrvatske, ali i za sve turiste koji dolaze ovdje. Moramo biti svjesni vrijednosti naše kulturne baštine na ovom prostoru. Sama vučedolska kultura nastala je na prostoru između Dunava, Drave i Save i proširila se na veliki prostor od današnjih trinaest europskih zemalja. Upravo u tome vidimo podlogu za kulturnu interpretaciju naše baštine i za turistički potencijal koji se sve više i više otvara kako uz Dunav i Dravu, tako zapravo i širom Europe od Praga do Soluna pa i šire, izvan granica vučedolske kulture. Gotovo 30 posto posjetitelja Muzeja vučedolske kulture dolazi iz drugih krajeva te s ovim jednim velikim projektom (strateški kulturni projekt Vlade RH), čiji je nositelj Muzej vučedolske kulture zasigurno ćemo se eurospkoj i svjetskoj javnosti predstaviti na najbolji mogući način. Pravi je to potencijal za razvoj kulture koja će na neki načni pronijeti slavu te kulturne baštine diljem svijeta". Ravnateljica Hutinec smatra da se dovoljno ulaže u kulturu u Hrvatskoj te da svaki kulturni projekt koji ima smisao i koji je dobro koncipiran i zamišljen, ima svoju budućnost. " Ministarstvo kulture, ali naše lokalne zajednice slavonskih i srijemskih gradova i općina ulažu dosta u kulturu i to je zaista potencijal na kojemu se treba ustrajavati te ćemo svi u budućnosti vidjeti ovaj kraj jednim drugim očima".                

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.