Hrvatski radio

Radio Osijek

Muzeju likovnih umjetnosti donirana Bogorodica s Djetetom

26.05.2022.

14:32

Autor: HRT Radio Osijek

donacija

donacija

Foto: M.Kralj / Radio Osijek

Fundus osječkog Muzeja likovnih umjetnosti od danas je bogatiji za sliku „Bogorodica s Djetetom", donaciju Teodora Sobovića. Sliku daruje kao uspomenu na svoju suprugu Doru koja je bila potomak poznate obitelji Neumann, političara, odvjetnika i kulturnog djelatnika Dragutina Neumanna.

O donaciji iz teksta MLU:

Slika koju Teodor Sobović poklanja Muzeju potječe iz ostavštine osječke obitelji Neumann (Dragutinović) kojoj je, ženidbenim vezama, pripadala Dora Sobović. Sliku je bračnom paru Neumann, Dragutinu i njegovoj supruzi Adeli, rođ. Kalivoda, poklonio biskup Josip Juraj Strossmayer najvjerojatnije kao vjenčani dar. Posebnu zanimljivost donacije je fotografiju biskupa s darovnom posvetom bračnom paru Neumann koja glasi: Iz ljubavi i priateljstva Josip Juraj Strossmayer, Biskup. 

Slika je djelo neutvrđenoga klasicističkoga slikara 19. stoljeća koji svojim slikarskim stilom evocira djela majstora firentinske visoke renesanse, u prvom redu Andree del Sarta i njegovih sljedbenika. Slikana je klasičnim akademskim stilom lazurnim namazima i sfumatoznim načinom, a izabrana sakralna tematika u skladu je s vokacijom i misijom biskupa Strossmayera. Prikazuje Bogorodicu s Djetetom koje, stojeći u Bogorodičinu krilu, podiže desnu ruku u znaku blagoslova, a lijevom pridržava križ. Spokojna Bogorodica desnicom pridržava Sina, dok u drugoj ruci drži plamteće srce. Plamteće srce u kršćanskoj ikonografiji simbolizira Bezgrešno Srce Marijino, pobožnost i blagdan koje se diljem Europe strelovito širi i prihvaća tijekom 18. i 19. stoljeća. 

Kao dodatnu zanimljivost se ističe da je zgrada u kojoj se danas nalazi Muzej likovnih umjetnosti pripadala upravo obitelji Neumann. Čvrsto i opravdano, stoga, vjerujemo da se i ova slika izvorno nalazila u ovoj zgradi što je potaknulo g. Sobovića da, kako sam kaže, sliku vrati kući - ističu u Muzeju likovnih umjetnostigdje su o donaciji, uz Teodora Sobovića, govorili ravnatelj Muzeja Eduard Hudolin i kustos Ivan Roth. 


Teodor Sobović

Galerija
donacija, Foto: M.Kralj/Radio Osijek
donacija, Foto: M.Kralj/Radio Osijekdonacija, Foto: M.Kralj/Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.