Hrvatski radio

Radio Osijek

Na 2. Večeri poezije i vina pobijedio Luko Paljetak

06.10.2020.

23:00

Autor: Davor Lončarić

Foto: Josip Mesić; Veleučilište u Požegi

Foto: Josip Mesić; Veleučilište u Požegi

Foto: - / -

Pjesma Luke Paljetka „Berba“, dobitnica je nagrade „Vinum et poeta“, 2. Večeri pjesme i vina koju su organizirali požeški ogranak Matice Hrvatske i Veleučilište u Požegi. Večer se održala u romantičnoj sjenici kod Nastavne baze Veleučilišta iznad Vetova.

"Zadaća Matice Hrvatske nije samo da čuva i promovira hrvatsku kulturu i baštinu, nego da pridonosi i gospodarskom napretku naše domovine. U Zlatnoj dolini okruženi smo prekrasnim gorama i Bogom danom zemljom za uzgoj vinove loze, a samim time i za proizvodnju vrhunske vinske kapljice. Jedan od najljepših načina da promoviramo to bogatstvo jest upravo poezija, stoga smo spojili te dvije stvari u prekrasnu večer i manifestaciju - Vinum et poeta", istaknula je pozdravljajući goste Ljiljana Marić, predsjednica požeškog ogranka Matice Hrvatske.

Prodekanica Veleučilišta u Požegi, dr. sc. Brankica Svitlica istaknula je da su se uspjeli profilirati u instituciju koja je danas prepoznatljiva po dobrim vinima. "Dobro vino brzo se popije, dobra pjesma dugo traje, a jedno bez drugog ne idu", zaključila je prodekanica.

BERBA

Grožđe je zrelo, sad ga treba gniječit,
pripremite se, djevojke, u badanj
nitko tko nije vječit
ne smije stupit, jer će kletva nada nj

pasti, a na nas poljubac od rose
jutarnje što vas skriva kao velo,
raspustite sad kose,
obnažite se, do bedara tijelo

okupajte u viru slatkog soka,
jer bez vas nema nit će bit pijanstva;
u vinu je dubòka
mudrost, u vinu sva su prostranstva

i zvjezdoznanstva sva i sva izgnanstva
i sve samoće i šutnje i riječi,
vi pripadnice članstva
zanosnog , koje srce srcem liječi.

Grožđe je zrelo, sad ga gazit treba,
djevojke, kao što što nȃs gaze bozi,
šaljući sada s neba
blagoslov svakoj vašoj nagoj nozi,

jer ondje gdje se jedna s drugom spaja
penje se loza sve do vrata raja.

„Pjesma “Berba“ je rapsodična, zvonka, ritmična, jednom riječu maestralna“, objasnio je dr.sc. Krešimir Bagić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu koji je uz Ivana Babića i Lanu Derkač bio član Prosudbenog povjerenstva za odabir najbolje neobjavljene pjesme na temu vina i vinograda.

Na natječaj, objavljen u Vijencu 18. lipnja ove godine, pristiglo je čak 130 pjesama 91 autora, a u najuži krug, uz Paljetka, ušle su i pjesme Tomislava Marijana Bilosnića, Zvjezdane Čagalj, Vere Grgac, Božice Jelušić, Enesa Kiševića i Zorana Krušla. - U pjesmama na sva tri narječja ispisivane su zdravice, napitnice i ode vinu, lozi, druženjima, prijateljstvu, s obiljem sinonima, a pojedini pjesnici pokušali su svojim stihovima dočarati okuse pojedinih vinskih sorti – nastavio je dr. Bagić.
Pored Paljetkovih nagrađenih stihova, posjetitelji su mogli čuti i stihove Enesa Kiševića, članova Prosudbenog povjerenstva te prošlogodišnje pobjednice Lidije Bajuk. U glazbenom dijelu programa nastupila je požeška Klapa sv. Lovro te splitski glazbenik i šansonjer Darko Matičević koji je uglazbio i otpjevao stihove Luke Paljetka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.