Hrvatski radio

Radio Osijek

Na Bajakovu krali med, maslinovo ulje, sireve

22.03.2022.

15:02

Autor: HRT Radio Osijek/priopćenje

ilustracija

ilustracija

Foto: MUP / MUP

Zbog krađe robe iz carinskog skladišta u subotu su uhićeni predstojnik Graničnog carinskog ureda Bajakovo Anđelko Bare te njegov pomoćnik i dvojica domara, a prema neslužbenim informacijama to su i priznali. Kako je priopćila policija, koja ne navodi imena, prisvojili su raznovrsnu, uglavnom prehrambenu robu, prethodno oduzetu u raznim carinskim prekršajnim postupcima. 

Akciju, koja je dovela do uhićenja, proveo je USKOK u suradnji s Policijskom upravom vukovarsko-srijemskom. Roba zaplijenjena u carinskom postupku uobičajeno se donira humanitarnim udrugama ili uništava, to je bila praksa i za robu oduzetu na Graničnom prijelazu Bajakovo, jednom od prometnijih u Hrvatskoj. Događaj bizarnijim čini i podatak da je uhićeni šef carinarnice bio član Antikoruptivnog vijeća Carinskog ureda Osijek.  

Iz policijskog priopćenja: Tijekom proteklog vikenda policijski službenici PU vukovarsko-srijemske proveli su kriminalističko istraživanje nad četiri osobe, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Zlouporaba položaja i ovlasti iz članka 291. stavka 1. Kaznenog zakona Republike Hrvatske. Naime, 55-godišnji i 56-godišnji hrvatski državljani, obojica carinski djelatnici Područnog carinskog ureda Osijek, su 18. ožujka 2022. godine iz prostorije Graničnog carinskog ureda Bajakovo nezakonito prisvojili raznovrsnu (pretežito prehrambenu) robu, prethodno oduzetu u raznim carinskim prekršajnim postupcima. Nadalje, navedeni osumnjičeni carinski djelatnici su u izvršenju kaznenog djela angažirali 20- i 52-godišnjaka, također hrvatske državljane, inače zaposlenike tvrtke koji obavljaju poslove održavanja prostorija ovog carinskog ureda, koji su kao pomagači sudjelovali u izvršenju kaznenog djela, kojom su se prilikom carinski službenici i 52-godišnji zaposlenik tvrtke za održavanje prostorija nepripadno materijalno okoristili. Protiv četvorice hrvatskih državljana je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnesena kaznena prijava te su u subotu 19. ožujka predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave osječko-baranjske, priopćila je policija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.