Hrvatski radio

Radio Osijek

Na Biljskoj cesti obilježena 27. obljetnica blokade UNPROFOR-a

01.07.2021.

11:05

Autor: Monika Kralj

foto HRT Radio Osijek/ M.Kralj

foto HRT Radio Osijek/ M.Kralj

Foto: - / -

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja na Biljskoj cesti obilježena je obljetnica najveće akcije hrvatskih prognanika-blokade UNPROFOR-a koja je počela 1. srpnja 1994. Odana je počast za više od 200 ubijenih civila u Baranji za vrijeme protektorata UNPROFOR-a.

Nakon dvije godine protektorata UNPROFOR-a, prognaninici su još uvijek bili u Osijeku i nije bilo niti naznake da će se uskoro moći vratiti kućama, podsjetio je na razloge organiziranja blokade predsjednik županijske Zajednice povratnika Branko Pek. Nezadovoljstvo prognanika bilo je toliko da smo morali nešto poduzeti kada već međunarodna zajednica ništa ne poduzima, rekao je Pek o blokadi koja je trajala 46 dana kada je napokon došlo do pregovora o načinu promjene mandata UNPROFOR-a. 

Blokade su prognanici od 1. srpnja 1994. organizirali i na punktovima Lipovac, Nuštar i Mirkovci-Vinkovci, a u Nuštru je danas otkrivena spomen-ploča te je održan okrugli stol "Blokada- najveća pobjeda prognanika".

Biljska cesta, predsjednik Zajednice povratnika OBŽ Branko Pek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.