Hrvatski radio

Radio Osijek

Na dvoru snova, u ergeli lipicanaca

10.12.2022.

20:29

Autor: HRT/Radio Osijek

Božićni bal na ergeli

Božićni bal na ergeli

Foto: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

Nakon dvogodišnje stanke danas je ponovo održan tradicionalni, deveti Božićni bal lipicanaca na Državnoj ergeli lipicanaca Đakovo Lipik u Đakovu. Ulaznice za dvije današnje predstave odavno su rasprodane i ve se primaju predbilježbe za sljedeću godinu. Današnje dvije predstave pogledalo je tisuću i 200 ljudi. 

U programu je sudjelovalo više od 30 bijelih pastuha lipicanaca s dresurnim jahačima te više od stotinu kostimiranih izvođača koji su uz sjajnu glazbu ispričali prelijepu zimsku priču pod naslovom "Na dvoru snova". Uz grofove i grofice, dresurne jahače đakovačke ergele, u programu je nastupila udruga Nobiles de Croatia, umjetnici na svili Traumatic art, Potkalnički plemenitaši iz Gornje Rijeke te posebni gosti iz slovenske Kobilarne Lipica. 

Uzgoj lipicanske pasmine konja prije desetak dana proglašeno je zaštićenom nematerijalnom kulturnom baštinom UNESCO-a, a tim se poslom kod nas vrijedno bavi Državna ergela lipicanaca Đakovo i Lipik. U njoj se čuvaju najbolja hrvatska grla, dio naše bogate tradicije. Gradonačelnik Đakova Marin Mandarić izjavio je kako je nakon Đakovačkih vezova Božićni bal lipicanaca najveća đakovačka priredba za koju se treba dosta namučiti kako bi se kupile ulaznice. 


Poslušajte što su uoči ovogodišnjeg bala lipicanaca izjavili SIlvija Butković iz odjela turizma Državne ergele Đakovo i LIpik i gradonačelnik Đakova Marin Mandarić.

.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.