Hrvatski radio

Radio Osijek

Na Europskom tjednu regija predstavila se i Osječko-baranjska županija

12.10.2017.

17:50

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Europski tjedan regija i gradova manifestacija je koja se jednom godišnje tradicionalno održava u Bruxellesu. Na manifestaciji su sudjelovali i predstavnici Osječko-baranjske županije. .

Mjesto je to gdje više od 6.000 sudionika iz regionalnih i gradskih uprava te stručnjaci i predstavnici akademske zajednice razmjenjuju dobre prakse i znanja iz području razvoja regija i gradova. 12. „Open days“ započeo je svečanim otvorenjem u Europskom parlamentu, a otvorenju je prisustvovao i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušićzamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš te direktor Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje Stjepan Ribić sa suradnicima.

„Tijekom boravka u Bruxellesu imali smo niz konstruktivnih sastanaka kako bi utvrdili strategiju i ciljeve koje želimo ostvariti tijekom idućeg razdoblja. Za razvoj naše regije koja obuhvaća pet slavonskih županija od iznimne je važnosti razvoj prometne infrastrukture i na to trebam ostaviti naglasak. Bolja prometna povezanost zasigurno će potaknuti i razvoj gospodarstva jer ako uzmemo u obzir naš strateški položaj, Slavonija i Baranja moraju biti zanimljive mnogim stranim investitorima“, rekao je župan Anušić.

U Bruxellesu već deset godina djeluje i Ured Regionalne razvojne agencije gdje je za partnere Agencije i Županije te predstavnike političkih i gospodarskih subjekata u Belgiji organiziran prijem na kojem je predstavljena bogata gastro i eno ponuda Osječko-baranjske županije.

Ured u Bruxellesu djeluje kao zajedničko predstavništvo Osječko-baranjske i Varaždinske županije, no u bližoj budućnosti, najavio je župan, Županija će imati svog predstavnika koji će raditi u interesu pet slavonskih županija s naglaskom na Osječko-baranjsku.

Županijsko se izaslanstvo susrelo i s izaslanstvomAP Vojvodina pri čemu su razgovarali o zajedničkim projektima prekogranične suradnje putem EU fondova te položaju hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini.

U Stalnom predstavništvu Republike Hrvatske pri Europskoj uniji župan se susreo s Vesnom Lončarić i ostalim članovima Predstavništva te su razgovarali o kohezijskoj politici Unije i načinu na koji će utjecati na razvoj Hrvatske. „Kohezijska politika će smanjiti prvenstveno gospodarske i socijalne razlike koje postoje između EU regija, ali također i jačati globalnu konkurentnost europskog gospodarstva. No prije toga, na nivou Hrvatske moramo učiniti predradnje kao što su izmjena statističkih regija. Jednu statističku regiju trebaju činiti slavonske županije, a nikako kao što je do sada bilo, zajedno sa Zagrebom. Naših pet županija moraju biti jedna NUTS 2 regija kako bi se dobila realna slika o indeksu razvijenosti naše regije “, rekao je Anušić prilikom posjeta Stalnom predstavništvu RH pri EU.

U Europskom je parlamentu održana i konferencija na temu „S EU fondovima do bolje prometne povezanosti“ kojoj je domaćin bila hrvatska europarlamentarka Dubravka Šuica. Primjere dobre prakse pokazali  su predstavnici Mađarske, Poljske i Italije, a o prometnoj povezanosti Osječko-baranjske županije s ostatkom Hrvatske ali i Europe govorio je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić naglasivši kako je dovršetak Koridora 5C kroz Baranju od strateške važnosti za razvoj naše županije. "Kvalitetna prometna infrastruktura temelj je razvoja gospodarstva i turizma Slavonije i Baranje", izjavio je Anušić.

Upravo o razvoju gospodarstva i turizma, županijsko i gradsko izaslanstvo razgovaralo je i sapredstavnicima Hrvatske gospodarske komore na čelu s direktoricom Komore u Bruxellesu Dragicom Martinović. Osječko-baranjska županija će već iduće godine na najvećem u Belgiji sajmu gastronomije predstaviti bogatu gastro i eno ponudu Slavonije i Baranje. Razgovarali su i o plasmanu proizvoda naših OPG-ova na međunarodno tržište jer je u cijeloj Europi potražnja za eko proizvodom kojom se naši proizvođači mogu pohvaliti sve veća. Upravo autohtonim i na ekološki način proizvedenim delikatesama Osječko-baranjska županija može osigurati ulaznicu za zahtjevno europsko tržište.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.