Hrvatski radio

Radio Osijek

Na Institutu Ivo Pilar obilježavanje 100. obljetnice udomljavanja djece

26.02.2019.

13:13

Autor: Monika Kralj

foto M.Kralj/HRT Radio Osijek

foto M.Kralj/HRT Radio Osijek

Foto: - / -

Slavonska udruga Hercegovaca, Institut za društvena istraživanja Ivo Pilar- Područni centar Osijek i Matica hrvatska Osijek organiziraju u četvrtak Svečanu akademiju "100. godišnjica spašavanja djece od gladi dovođenjem na dohranu u Slavoniju, Baranju i Srijem od 1917. do 1919. godine".

12 tisuća i 700 djece spašeno je od gladi, kaže voditelj Instituta Ivo Pilar- Područnog centra Osijek Miljenko Brekalo a cijela je ta humanitarna akcija počela još za trajanja 1. svjetskog rata. Djeca su s područja Hercegovine, Dalmacije, Istre dovedena u Slavoniju, Srijem, Bačku gdje su u obiteljima boravila od nekoliko mjeseci do nekoliko godina. Zato posebna zahvala ide obiteljima koje su prihvatile djecu, o njima brinule i upravo su humanost, čovječnost i  solidarnost ono što su na konfrenciji za novinare istaknuli predsjednik Slavonske udruge Hercegovaca Srećko Tomas i predsjednik Matice hrvatske Osijek Ivica Završki. 

Spašavanje djece organizirali su Zemaljski odbor iz Zagreba i franjevci predvođeni fra Didakom Buntićem a temeljem istraživanja koje je proveo Institut Ivo Pilar izdana je i knjiga, zbornik radova "Fra Didak Buntić- čovjek i djelo" te će osječka akademija i predavanje biti temeljeni upravo na podacima iz toga djela iz 2009. godine. 

One koji o povijesnim, društenim i humanitarnim činjenicama akcije spašavanja djece žele doznati više pozivaju na predavanje u četvrtak u 18 sati u prostorije Instituta Ivo Pilar u Osijeku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.