Hrvatski radio

Radio Osijek

Na istoku Hrvatske 161 novi slučaj zaraze, u OBŽ čak 82!

15.10.2020.

10:37

Autor: Radio Osijek/TM

Na istoku Hrvatske 161 novi slučaj zaraze, u OBŽ čak 82!

Na istoku Hrvatske 161 novi slučaj zaraze, u OBŽ čak 82!

Foto: - / -

Osječko-baranjska županija bilježi skokovit rast novozaraženih - u posljednja 24 sata ih je 82, u Vukovarsko-srijemskoj županiji 34 su nova slučaja zaraze koronavirusom, Požeško-slavonskoj 20, 18 u Virovitičko-podravskoj, a u Brodsko-posavskoj 7 .

U posljednja 24 sata na području Osječko-baranjske županije za čak 82 osobe utvrđen je pozitivan nalaz na koronavirus. Naime, u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ testirano je ukupno 429 uzoraka, a pozitivni nalazi utvrđeni su kod 36 osoba iz Osijeka, sedam iz Đakova, pet iz Našica, četiri iz Belišća, po tri iz Čepina i Tenje, po dvije iz Donjeg Miholjca, Gata, Ivanovca i Višnjevca, dok po jednu novopozitivnu osobu imaju Antunovac, Batina, Beli Manastir, Bijelo Brdo, Bokšić, Brođanci, Dalj, Grabovac, Josipovac, Potnjani, Stipanovci, Šaptinovci, Šećerana, Široko Polje, Valpovo i Velimirovac. Novopozitivne osobe su razmještene u čak 25 naselja na području županije.
Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek nalazi se 37 pacijenata oboljelih od COVID-19, od kojih su četiri na respiratoru.
Epidemiolozi su samoizolaciju odredili za 87 novih kontakta oboljelih osoba, pa se na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji nalazi ukupno 1.257 osoba. Policija je u zadnja 24 sata obavila 179 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji, a svi su zatečeni na prijavljenoj adresi te nije bilo kršenja te mjere. Inspektori Civilne zaštite proveli su 37 nadzora i u sedam slučaja utvrdili nepravilnosti te poduzeli mjere za njihovo otklanjanje.
Zbog povećanog broja novooboljelih na području cijele Osječko-baranjske županije Stožer civilne zaštite danas je donio zaključak da ovlaštene službe i osobe odmah pojačaju nadzor nad provođenjem propisanih epidemioloških mjera.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata analizirano je 209 uzoraka od kojih su 34 bila pozitivna na koronavirus. 13 novozaraženih je iz Vinkovaca, po četiri iz Vukovara i Antina, tri su iz Ivankova, a po jedna iz Mikluševaca, Retkovaca, Cerne, Cerića, Štitara, Županje, Bošnjaka, Vrbanje, Andrijaševaca i iz Nuštra. Preminulih osoba nema, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.
22 osobe su zbog COVID-a19 hospitalizirane, dok se 117 nalazi na kućnom liječenju i kućnoj izolaciji. Među njima je 15 osoba iz sustava zdravstva (4 liječnika i 11 medicinskih sestara/tehničara) te iz sustava obrazovanja 6 nastavnika i 17 učenika.
Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 1136, od kojih je 978 osoba izliječeno, a ukupno je 19 preminulih osoba. U samoizolaciji je 971 osoba – iz sustava zdravstva 28 (4 liječnika i 24 medicinske sestre/tehničara) te 14 nastavnika i 235 učenika.

U Požeško-slavonskoj županiji 20 je novih slučajeva zaraze koronavirusom – pokazala je analiza 112 uzoraka, koliko ih je obrađeno na posljednjem testiranju. Trenutno je aktivan 81 slučaj, 75 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 6 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 321 osoba, a ukupno je testirano 10525 osoba.

Prema trenutno dostupnim informacija, s područja Virovitičko-podravske županije 18 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a evidentirani su nakon analize 79 uzoraka. Dva se još obrađuju, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite te županije. U Općoj bolnici Virovitica thospitalizirano deset COVID-19 pacijenata. Istodobno, u KBC-u Osijek su tri pacijenta s područja Virovitičko-podravske županije. Dvoje ih je na respiratoru, dok je jedna osoba u Klinici za infektologiju. Od početka epidemikje na području Virovitičko-podravske županije zarazilo se 367 osoba. Deset osoba je preminulo.

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je sedam novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Četiri su iz Slavonskog Broda, a po jedna zaražena osoba je s područja općina Klakar, Donji Andrijevci i Vrpolje. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 704, dok je broj aktivnih slučajeva 47. Hospitalizirano je 7 osoba (2 osobe više nego prethodni dan) od kojih je jedna hospitalizirana osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze ukupno 352 osobe (49 osoba manje nego prethodni dan).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.