Hrvatski radio

Radio Osijek

Na istoku Hrvatske danas 116 novih slučajeva, devet je preminulih

04.01.2021.

15:33

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: - / -

Iako se posljednjih dana provodilo manje testiranja, prema postotku pozitivnih među testiranim osobama, koronavirus se ipak sporije širi - zaključuju u Osječko-baranjskoj županiji, gdje je 20% uzoraka bilo pozitivno. Taj je postotak u Vukovarsko-srijemskoj županiji ipak viši - 34,4%.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek OBŽ u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus je testirano 178 uzoraka od kojih je 37 bilo pozitivno što iznosi 20% od ukupno testiranih uzoraka i pokazuje pad broja novozaraženih na području Osječko-baranjske županije. Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području Osijeka (13), Našica (9), Belog Manastira (4), Donjeg Miholjca (3), Antunovca, Erduta i Valpova (2) te Darde i Belišća (po 1).
Na bolničkom se liječenju nalaze 174 osobe oboljele od covida-19, i to 132 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 27 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirana su 42 pacijenata s tim oboljenjem.
U protekla 24 sata preminule su četiri osobe pozitivne na koronavirus u dobi od 78 do 82 godine.
Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se nalazi 805 osoba. Policijski službenici samoinicijativno su provjerili 24 osobe u samoizolaciji i utvrdili kršenje na Graničnom prijelazu Beli Manastir gdje su u prekršaju zatečene četiri osobe od koje su tri s područja Osječko-baranjske županije, odnosno dvije iz Osijeka, jedna iz Tenje i jedna iz Vukovara. Također je policija na Graničnom prijelazu Erdut prilikom provjere osobnih dokumenata i PCR testova kod četiri osobe iz Republike Srbije utvrdila krivotvoreni test te je podnijela kaznene prijave.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirane su 93 osobe od kojih su 32 bile pozitivne na SARS-CoV-2. Na PCR testiranju bilo je pozitivnih 28, a četiri na brzom antigenom testu. Dvije osobe su preminule. U županiji se na bolničkom liječenju nalazi 59 covid pacijenata, dok je 158 zaraženih na kućnom liječenju i kućnoj izolaciji. Od ukupnog broja pozitivnih na koronavirus u Vukovarsko-srijemskoj županiji pozitivna su 22 djelatnika iz sustava zdravstva (5 liječnika, 12 medicinskih sestara/tehničara, 2 druga zdravstvena radnika i 3 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji na području županije je 451 osoba – iz sustava zdravstva 10 (5 medicinskih sestara/tehničara, 2 druga zdravstvena radnika i 3 nezdravstvena radnika).
Od početka epidemije evidentirano je 7814 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih se 7438 oporaviloo, a 159 je preminulo.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije 28 je novih osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 (potvrđenih PCR uređajem). Ukupan broj zaraženih osoba na području županije od početka epidemije tako sada iznosi 7.154, dok je broj aktivnih slučajeva 294. U posljednja 24 sata preminule su dvije žene, 1930. i 1940. godište. Na bolničkom je liječenju 101 covid pacijent (9 osoba više nego prethodni dan). Devet hospitaliziranih je na respiratoru (isto kao i prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 497 osoba (299 osoba manje nego prethodni dan).
Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije, reorganizacijom unutar zdravstvenih ustanova, ustupit će četiri kontejnera Ravnateljstva CZ koje su koristili slavonskobrodska Opća bolnica „Dr. Josip Benčević“ (2), Dom zdravlja Slavonski Brod (1) i Zavod za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije (1) za potrebe COVID ambulanti i kontejneri će biti upućeni na potresom pogođena područja Sisačko-moslavačke županije.

Iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije izvjestili su kako u posljednja 24 sata ta županija bilježi 19 novozaraženih virusom SARS-CoV-2. Testiranih je bilo 61. Jedna je žena (1946. godište) s područja Virovitičko-podravske županije preminula u osječkom KBC-u uslijed infekcije COVIDA-19, a imala je i niz drugih bolesti. Na bolničkom je liječenju 57 covid pacijenata. Svi su u Općoj bolnici Virovitica. Od početka epidemije virusom SARS-CoV 2 zarazile su se 2.894 osobe. Sedamdeset i osam osoba je preminulo od posljedica infekcije COVIDOM-19.

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno su aktivna 322 slučaja zaraze koronavirusom – na bolničkom liječenju je 59 covid pacijenata, a 263 osobe nalaze se u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji je 900 osoba. Dok iz Zagreba ne stignu rezultati testiranih u proteklim danima, podataka o novim slučajevima nema.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.