Hrvatski radio

Radio Osijek

14:34 / 15.06.2022.

Autor: Radio Osijek

Na istoku Hrvatske još uvijek postoje djeca koja su gladna

Obilježavanje 15. obljetnice osječkog ureda pravobraniteljice za djecu

Obilježavanje 15. obljetnice osječkog ureda pravobraniteljice za djecu

Foto: Radio Osijek / Radio Osijek

Ured pravobraniteljice za djecu u Osijeku obilježava 15 godina djelovanja. Prema riječima pravobraniteljice prava i problemi djece u 5 slavonskih županija za koje je nadležan ured u Osijeku uglavnom se ne razlikuju od ostatka Hrvatske, a nešto je izraženije siromaštvo. Predstavljena je i knjiga o pravima djece čiji su roditelji u zatvoru.


U posljednje vrijeme posebna se pozornost posvećuje mentalnom zdravlju djece, zbog posljedica pandemije, a zabrinjava porast nasilja među djecom. Istraživanja pokazuju da je svako četvrto dijete, a putem suvremenih tehnologija to je i svako treće dijete, žrtva nekog oblika nasilja. Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević ukazuje i na problem siromaštva jer još uvijek u Hrvatskoj, na području pet slavonskih županija postoje djeca koja su gladna. Osvijestili smo postojanje dječjih prava, odnosno da su djeca nositelji i subjekti tih prava, ali još treba uložiti puno truda da koncept dječjih prava zaživi, odnosno nedjeljivost prava i odgovornosti. Dječja prava dijete stječe svojim rođenjem, a odgovornost je nešto što djecu treba podučiti kako bi sutra bili odgovorni članovi društva. Kao jedan od problema ističe se i nedovoljno sudjelovanje djece u donošenju odluka koje ih se tiču, kako u obitelji i odgojno-obrazovnim ustanovama tako i okruženju i zajednici. Djecu treba pitati i treba ih se čuti, što ne znači da bez ikakve kritike treba i prihvatiti sve što kažu. Najgora je šutnja i ne odgovaranje na njihov glas jer su istraživanja iz 2018. provedena u školama pokazala da takva situacija dovodi do sve veće apatije među djecom.

Regionalni ured pravobraniteljice za djecu u Osijeku otvoren je 18. lipnja 2007., za područja pet slavonskih županija: Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske. Savjetnica pravobraniteljice za djecu u regionalnom uredu u Osijeku Sanja Vladović potvrđuje da se cijela Hrvatska susreće s jednakim teškoćama u ostvarivanju prava i interesa djece, a neke kritične situacije specifične su za pojedinu regiju. Kod nas su to, primjerice, izraženije siromaštvo te poplave, dok su se druge regije bavile potresima, a za sve je u protekle dvije godine bila znakovita pandemija. Jednak je rang pritužbi u našoj zemlji, najzastupljenije su one koje se odnose na kršenje obrazovnih prava djece, slijede pravo na roditeljsku skrb i život s roditeljima, zatim nasilje i zanemarivanje, zdravstvena prava i ostale pritužbe.


Knjiga S obje strane rešetke

Knjiga S obje strane rešetke

Foto: Radio Osijek / Radio Osijek

"S obje strane rešetke - Što dugujemo djeci čiji su roditelji u zatvoru" naziv je knjige zamjenice pravobraniteljice za djecu Maje Gabelice Šupljika i nekadašnje novinarke Hrvatskoga radija Višnje Biti. Svoj autorski doprinos publikaciji dalo je dvadesetak stručnjaka iz pravosuđa, socijalne skrbi, policije, odgoja i obrazovanja, zdravstva, medija, civilnog društva i drugih područja, te djelatnika iz tri velike zatvorske ustanove - Lepoglave, Remetinca i ženskog zatvora u Požegi. Knjiga je rezultat istraživačkog projekta Ureda pravobraniteljice za djecu iz 2020. i 2021. godine, kojim su obuhvaćene aktivnosti različitih organizacija, pojedinaca i institucija u zaštiti prava djece čiji su roditelji u zatvoru, te je ona i svojevrsni rezime djelovanja Pravobraniteljstva za djecu na tom području od 2006. do danas. U njoj su i dirljiva svjedočenja roditelja-zatvorenika, članova njihovih obitelji pa i djece, koja o tome govore s vremenskim odmakom, kao odrasli ljudi.


Helenca Pirnat Dragičević

Sanja Vladović

Višnja Biti

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.