Hrvatski radio

Radio Osijek

Na istoku zemlje 112 novozaraženih, dvije osobe preminule

30.03.2021.

11:35

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Radio Osijek

Foto: HRT/Radio Osijek

Foto: - / -

U slavonskim županijama bilježi se 112 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U Vukovarsko-srijemskoj županiji je 36 novozaraženih, Osječko-baranjskoj 31, Brodsko-posavskoj 27 Požeško-slavonskoj 17, a u Virovitičko-podravskoj 1. Dvije osobe su preminule.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirano je 312 osoba od kojih je 36 bilo pozitivno na SARS-CoV-2 (31 pozitivna na PCR testiranju, 5 na brzom antigenskom testu). Preminulih nema, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Desetero novozaraženih je iz Vinkovaca, 5 iz Ivankova, 4 iz Vukovara, po 3 osobe iz Ilače i Ostrova, po 2 iz Privlake, Borova, Jarmine i Nuštra, te po 1 osoba iz Županje, Antina i Tovarnika. Na bolničkom je liječenju 27 covid pacijenata, dok se 254 osobe nalaze u kućnoj izolaciji i na kućnom liječenju. Među osobama pozitivnima na koronavirus je 4 djelatnika iz sustava zdravstva (1 liječnik, 2 medicinske sestre/tehničara i 1 nezdravstveni radnik), a iz sustava obrazovanja 10 nastavnika i 39 učenika. U samoizolaciji na području županije je 1307 osoba – 5 djelatnika iz sustava zdravstva (4 medicinske sestre/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik) te 15 nastavnika i 515 učenika. Od početka epidemije na području VSŽ evidentirane su 9362 osobe zaražene koronavirusom, od kojih se 8881 oporavila, a preminulo ih je 200.

U posljednja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i županijskom Zavodu za javno zdravstvo obrađena su 184 uzoraka od kojih je 31 bio pozitivan na koronavirus, a u tom su vremenu umrle dvije osobe, izvijestio je  osječko-baranjski Stožer civilne zaštite. Sedam novopozitivnih osoba ima prebivalište na području Osijeka, četiri su s područja Đakova, po dvije s područja Bilja, Čeminca, Donjeg Miholjca, Erduta i Đurđenovca, te po jedna s područja Antunovca, Čepina, Darde, Drenja, Ernestinova, Kneževih Vinograda, Našica, Petlovca, Šodolovaca i Vuke. Na bolničkom liječenju nalazi se 76 osoba. Njih 57 liječi se u KBC-u, od kojih je 12 na respiratoru. U Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 19 pacijenata. Umrle su dvije osobe pozitivne na koronavirus u dobi od 75 i 83 godine. Na području županije u samoizolaciji je 1.846 osoba, priopćio je Stožer.
Policijski su službenici proveli 18 provjera osoba u samoizolaciji. U 17 samoinicijativnih provjera sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi, dok je jedna dojava građana iz Čepina bila točna. Protiv osobe koja je kršila mjeru samoizolacije slijedi kriminalističko istraživanje za kazneno djelo širenja i prenošenja zaraznih bolesti. Obavili su i 160 nadzora ugostiteljskih objekata, pri čemu nisu utvrdili kršenje mjera. Postupajući po dojavi da osoba na području Osijeka učestalo krši odluku Stožera koja se odnosi na obvezu nošenja zaštitne maske, policijski su službenici u prodavaonici zatekli tu osobu pri počinjenju prekršaja, za što joj je uručen prekršajni nalog.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata potvrđeno je 27 novih pozitivnih nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2. Po šest novozaraženih su iz Slavonskog Broda i Nove Gradiške, slijede Bebrina (3), općine Sibinj, Velika Kopanica i Vrpolje (po 2) te općine Cernik, Donji Andrijevci, Oprisavci, Stara Gradiška, Staro Petrovo Selo i Vrbje (po 1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije iznosi 9.056, oporavilo se 8.688 osoba, dok je broj aktivnih slučajeva smanjen sa 204 na 198. U protekla 24 sata nije bilo preminulih osoba od COVID-19. Hospitalizirano je ukupno 38 covid pacijenata (1 osoba manje nego prethodni dan) – u slavonskobrodskoj bolnici 27, a u novogradiškoj bolnici je 11 covid pacijenata. Tri osobe su na respiratoru (isto kao i prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 731 osoba (33 osobe više nego prethodni dan).

Na posljednjem testiranju u Požeško-slavonskoj županiji obrađeno je 219 uzoraka od kojih je 17 bilo pozitivno na koronavirus. Na tom su području trenutno aktivna 94 slučaja zaraze – na bolničkom je liječenju 12 covid pacijenata, a 82 osobe nalazi se u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji je 461 osoba.

Analizom 46 uzoraka, na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata jedna je osoba iz Virovitice bila pozitivna na virus SARS-CoV-2, izvijestio je Stožer civilne zaštite te županije. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutno je devet COVID pozitivnih pacijenata, dok se jedna osoba nalazi u KBC-u Osijek, na respiratoru. Od 27. prosinca i početka cijepljenja protiv koronavirusa (Pfizer, Moderna i AstraZeneca) na području Virovitičko-podravske županije, 5.442 osobe cijepljene su prvom, a njih 1.934 drugom dozom cjepiva. Ovoga tjedna na područje VPŽ stiže još 1.500 doza cjepiva. Od početka epidemije s područja VPŽ virusom SARS-CoV-2 zarazilo se 3.680 osoba (u ovu brojku uračunati su i najnoviji rezultati PCR testova, ali i „brzih“ antigenskih testova, koji se inače „ne prikazuju“ u redovitoj dnevnoj statistici). Stotinu i devetero ljudi preminulo je od posljedica infekcije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.